avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Taxã UCMR-ADA DJ nunþi
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Taxã UCMR-ADA DJ nunþi

As vrea sa demarez o mica afacere in domeniul sonorizarilor pentru nunti, evenimente, etc. (mobil si nu intr-un spatiu anume) si am nevoie sa stiu ce licente trebuie sa platesc. Daca in ceea ce priveste UCMR treburile sunt clare, in ceea ce priveste UCMR-ADA lucrurile nu stau chiar asa. Taxele pentru drepturi de autor trebuie platite conform Deciziei 266 de catre utilizator, iar utilizatorul de opere muzicale in scop ambiental este: orice persoana juridica sau fizica autorizate care detine sau foloseste cu orice titlu (de proprietate, administrare, concesiune, inchiriere, subinchiriere, imprumut etc.) spatii inchise sau deschise in care sunt instalate sau detinute aparate s orice mijloace tehnice ce permit receptia, redarea sau difuzarea sunetelor.
Deci patronii restaurentelor trebuie sa plateasca taxa UCMR sau persoana care presteaza servicii de sonorizare in respectiva locatie?
taxe poate incasa doar statul roman. taxa UCMR-ADA e la fel de taxa ca si taxa pe care o platiti la ENEL, Microsoft, Distrigaz, mobila, calculatoare, telefonie mobila, etc
Muzica e un serviciu pentru care se plateste ca pentru orice alt serviciu dorit.

Legea spune ca organizatorul plateste, acest putand fi atat detinatorul spatiului, sau cel care pune muzica. In general platesc cei care au spatiul, depinzand acum si de eveniment.
Si daca nu plateste nici DJ-ul nici detinatorul (cu orice titlu al) spatiului, cine plateste amenda?
Intreb deoarece ca necunoscator in probleme juridice mi se pare evident ca doar detinatorul spatiului (sau cel care a inchiriat) este responsabil pentru aceasta taxa conform deciziei 266, singura lege care reglementeaza astfel de situatii din cate este afisat pe site-ul UCMR.
In cazul in care DJ-ul care asigura sonorizarea unei nunti intr-un restaurant care nu-i apartine ar trebui sa plateasca o remuneratie catre UCMR-ADA, care ar trebui sa fie valoarea acestei remuneratii in lumina Deciziei nr. 266/2011, nici una din situatiile prezentate in tabel nu mi se pare aplicabila.

O alta intrebare legata de acest domeniu este remuneratia datorata catre Credidam, care are activitatea suspendata temporar conform Deciziei O.R.D.A. nr. 6/31.01.2012. Trebuie legal, incheiat contract sau platit ceva catre Credidam, atata timp cat au activitatea suspendata?
Credidam nu mai are activitatea suspendata, au suspendat decizia de supendare :D a activitatii in instanta.

In cazul in care restaurantul (titularul spatiului) nu are deja autorizatie pentru sala, probabil trebuie sa o obtineti dvs, ca si "utilizator"
Pai exact asta era intrebarea. Pot fi eu considerat ,,utilizator'' conform definitiei de la art. 2 lit. b din Decizia nr. 266/2011? Punctele 2.C. si 3.B. din metodologie definesc exact situatia unei nunti si ele se refera la remuneratia datorata de unitatea de alimentatie publica. Nu am inteles daca eu ca cel care face sonorizarea pot fi acuzat, in situatia in care detinatorul spatiului nu a incheiat contract cu UCMR. Si daca sunt amendat, totul se rezuma la suma prezentata in art. 6 din Decizia nr. 266/2011 adica triplul remuneratiei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licenta functionare dj / muzicant greierepoznas greierepoznas Buna ziua, Sunt din Bucuresti si va rog daca se poate, un raspuns la o problema : Vreau sa prestez servicii gen DJ si live ca muzicant, insa nu stiu daca am ... (vezi toată discuția)
Intrebare adpfr boulevard boulevard Buna ziua. avem un bar in centrul istoric. In conditiile in care avem autorizatia UPFR UCMR-ADA si CREDIDAM de ce mai trebuie sa platim si adpfr? in momentul ... (vezi toată discuția)
Ucmr-ada sau upfr daniel_constantin daniel_constantin Buna ziua ...Am o mare problema, am un srl cu obiect de activitate prestari servicii (inclusiv sonorizare) si desi platesc taxa la ucmr-ada pt fiecare ... (vezi toată discuția)