avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... remunerare artisti interpreti
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

remunerare artisti interpreti

Firma pentru care lucrez a organizat un spectacol cu mai multi artisti interpreti. Care este modalitatea prin care se pot remunera acesti artisti interpreti, in conditiile in care acestia nu pot elibera factura fiscala (nu sunt srl sau pfa)? Ce impozite se platesc, si de catre cine?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: monel_33 , utilizator 22:32, 29 August 2009
Contract de cesiune a dreptului de autor. 16% impozit pe venit, 5,2% CAS, se retine la sursa.
Se intocmesc contracte de cesiune a drepturilor conexe de autor conform Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.Acestea sunt contracte de natura civila.

In continuare procedati potrivit prevederilor urmatoare din Codul fiscal actualizat:

ART. 52 Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente
(1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
(2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut;
(3) Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul…
Efectuati plata pe baza de stat de plata si semnatura - daca platiti numerar sau OP.

In primul rand, multumesc pentru informatii, foarte utile.

As dori sa stiu daca artistul va trebui sa mai plateasca candva ceva impozit pentru suma la care eu am retinut 10% la sursa.

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cesiune drepturi de autor - venituri din conventie civila? acristian acristian Buna ziua. Am un contract de cesiune drepturi de autor cu o firma. Platile au fost facute prin banca, in baza contractului de cesiune drepturi de autor. In ... (vezi toată discuția)
Accident de munca... Ramona24 Ramona24 Buna ziua. In baza unui contract de autor(pe o perioada de 7luni)un artist strain a prestat in cadrul unei institutii publice de cultura.In baza contractului ... (vezi toată discuția)
Cesiune drepturi de autor - presa scrisa artist.romania artist.romania care sunt impozitele ce trebuiesc platite atit de cesionar cit si de cedent catre bugetul de stat - si in baza carei legi? (vezi toată discuția)