avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contract cesiune drepturi de autor - venituri din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contract cesiune drepturi de autor - venituri din conventie civila?

Buna ziua.
Am un contract de cesiune drepturi de autor cu o firma.
Platile au fost facute prin banca, in baza contractului de cesiune drepturi de autor.
In declaratia 200 am mentionat ca sunt venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
Am primit o decizie de impunere in care se considera ca veniturile provin din 'conventii civile' si nu se aplica cota forfetara de 40% pentru stabilirea venitului net.
Practic ar trebui sa platesc 6% din venitul declarat.
La Adm. Fin. mi-au spus ca trebuie sa aduc o noua fisa fiscala de la firma, in care sa fie mentionat clar faptul ca sunt venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
Problema este ca cei de la firma refuza.
Trebuie sa mentionez ca fisa fiscala nu reflecta in mod corect nici calendarul platilor. Desi au fost plati in fiecare luna, in fisa toata suma este trecuta intr-o singura luna.
Ce se poate face?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 10:25, 4 Septembrie 2009
alendarul platilor nu are importanta pentru ca suma este avutra in vedere anual. Important este ce obiect are concventia civila prestarea de servicii in calitate deautor de lucrari spre publicare sau altceva
Nu inteleg cum in contract de cesiune drepturi de autor, incheiat in conformitate cu Legea nr.8 din 14 martie 1996 este considerat conventie civila de prestari servicii.
Obiectul contractului este cedarea drepturilor asupra 'operei', nu prestarea unor servicii.
Referitor la calendarul de plati. Din Codul Fiscal:

"Art. 52: Retinerea la sursa a impozitului reprezentând plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente

(1)Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentând plati anticipate, din veniturile platite:
a)venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b)venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignatie;
c)venituri din activitati desfasurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d)venituri din activitati desfasurate în baza contractelor/conventiilor civile încheiate potrivit Codului civil;
e)venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
f)venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.
(2)Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a)în cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicând o cota de impunere de 10% la venitul brut;
b)în cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. f), aplicând cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere;
(3)Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost platit venitul, cu exceptia impozitului aferent veniturilor prevazute la alin. (1) lit. f), pentru care termenul de virare este reglementat potrivit titlului IV."

Din cate inteleg, ar fi trebuit sa retina impozit in fiecare luna.
Chiar poti sa emiti o fisa fiscala in care sa spui ca n-ai platit bani in Martie, Aprilie, Mai, ...., desi ai platit?
Referitor la plata impozitului retinut la sursa de catre platitorii de venit: daca nu au facut aceaste plata pina la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a facut plata venitului sunt pasibili de plata penalitatilor legale, aceasta insa nu afecteaza cu nimic pe beneficiarii sumelor.
Pentru drepturi de autor nu ar fi trebuit completata fisa fiscala, pentru ca aceste venituri nu se regasesc pe nici una din situatile pt care se intocmeste ff2. Pt acestea se elibereaza adeverinte din care sa rezulte toate informatiile necesare pt calcularea impozitului global.
Din moment ce firma platitoare de venituri din drepturi de autor a depus la finante FF2 trebuie vazut in primul rind cum pot ei corecta aceasta situatie si abia apoi puteti dvoastra, in calitate de beneficiar de venituri sa cereti corectarea deciziei de impunere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stopaj sursa ionela11 ionela11 Buna ziua! Ce contributii curpinde un stopaj la sursa la finante pentru o societate comerciala?: CAS angajat, impozit pe salarii, sanatate angajat si somaj ... (vezi toată discuția)
Pfa - agent de asigurari - sistem real sau retinere la sursa? robertdrilea robertdrilea Pentru un PFA - Agent asigurari este obligatoriu ca virarea impozitului sa fie facuta prin retinere la sursa? Daca nu, care este actul normativ care iti poate ... (vezi toată discuția)
Remunerare artisti interpreti tiranha tiranha Firma pentru care lucrez a organizat un spectacol cu mai multi artisti interpreti. Care este modalitatea prin care se pot remunera acesti artisti interpreti, ... (vezi toată discuția)