avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Daca pe hotarare scrie ''definitiva si executorie'' ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Daca pe hotarare scrie ''definitiva si executorie'' inseamna ca este si irevocabila?

Buna seara,
am si eu o intrebare daca pe actu de divort scrie (ma refer pe stmpila )definitiv si executorie inseamna ca este actu si irevocabil.
Sau trebuie sa fie si acest cuvant IREVOCABIL scris .:">
da, asa trebuie...;)
[Mesaj editat - intrebarea nu face obiectul forumului Procedura civila, va rog sa deschideti un topic separat in Dreptul familiei. Multumesc.]

Ce trebuie sa fac ca actu sa devina si irevocabil ? va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Dupa comunicarea hotararii,legea da posibilitate 15 zile partilor litigante sa se gandeasca daca vor sa mai continue judecata sau se vor opri aici.
Daca in intervalul de 15 zile nici una dintre parti nu intelege sa atace solutia instantei,rezulta ca acea cauza nu a mai fost continuata/atacata cu apel sau recurs, ca atare a ramas dupa definitiva si irevocabila, respectiv ca instanta a inchis dosarul si nu il mai judeca, fiindca a considerat ca partile sunt multumite de judecata facuta.
Sentinta este definitiva si irevocabila, prin prisma codului de procedura civila.
Astfel ca, este necesar sa cereti instantei sa va mentioneze pe sentinta ca este definitiva si irevocabila. Procedura se cheama de legalizarea a sentintei.
Pentru a intra in posesia hotararii legalizate trebuie sa adresati cererere presedintelui de instanta care a pronuntat hotararea cererere in care sa mentionati instanta,nr dosar, numele dumneavoastra, domiciliul, numarul sentintei si data cand a fost pronuntata
Atasati copia hotararii pe care ati primit-o, pentru ca exact aceasta se va returna cu mentiunile pe ea. Atasati o taxa de timbru in valoare de 2 ron si un timbru judiciar de 0,15 ron.
Va sugerez sa puneti in plicul adresat presedintelui de instanta si un alt plic - autoadresat si timbrat postal, altfel sentinta legalizata va ramane la grefierul instantei,
Multumesc din suflet pentru raspuns dar problema este ca avovacutu care ma reprezentat mia legalizat actu si el a facuto numa definitiva intrebarea este daca eu vreau sa o fac si irevocabila mai este posibil sa fac acest lucru?Si daca DA cat dureaza pana primesc actu definitiv si irevocabil?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
balauvalentina, utilizator
Hotararea devine irevocabila numai dupa judecarea recursului , daca s-a formulat sau dupa expirarea termenului de recurs daca nu s-a formulat aceasta cale de atac.

Alte discuții în legătură

Legalizare sentinta divort csllngy csllngy Buna ziua. Divortul meu s-a pronuntat pe 8 decembrie 2010. Au trecut si cele 30 zile pt recurs. Acum vreau sa legalizez sentinta ( stampila definitiva si ... (vezi toată discuția)
Cum fac o hotarire definitiva si irevocabila?unde? mihaelasorin mihaelasorin Eu am divortat si nu mare idee cum sun actele acestea.stiu ca hotarirea trebuie sa o fac definitiva si irevocabila! in ce conditi se poate face si unde? ... (vezi toată discuția)
Pasaport minori balauvalentina balauvalentina Buna ziua , am si eu o intrebare daca eu am custodia copiilor si vreau sa le iau in Germania am nevoie de semnatura tatalui copiilor in momentu cand vreau sa ... (vezi toată discuția)