Eu am divortat si nu mare idee cum sun actele acestea.stiu ca hotarirea trebuie sa o fac definitiva si irevocabila! in ce conditi se poate face si unde? trebuie sa treaca un anumit termen pentru a pune acea stampila ? multumesc!
Mergeti la instanta care a pronuntat in fond hotararea de divort(la registratura acesteia , la judecatorul de serviciu) cu o cerere si copii de pe sentinta de divort.
In cererea adresata presedintelui instantei solicitati legalizarea sentintei civile si aplicarea pe aceasta a mentiunii definitiva si irevocabila .
La cerere atasati taxa de timbru de 2 lei si timbrul judiciar de 0,15 lei
Faţă de sfatul anterior, la care achiesez, mai trebuie subliniat că puteţi face legalizarea hotărârii numai dacă hotărârea de divorţ a devenit definitivă şi irevocabilă prin epuizarea căilor de atac.
Astfel, dacă vorbiţi despre o sentinţă pronunţată în fond, este necesar ca aceasta să fi fost comunicată părţilor şi să fi trecut 30 de zile de la comunicare (de fapt un pic mai multe, pentru a lua în considerare şi aspecte privind calculul termenelor, precum şi posibilitatea depunerii apelului prin Poştă). Doar în acest mod sentinţa este definitivă prin neapelare.
Acest sfat este valabil şi pentru recurs, respectiv dacă este vorba despre o decizie pronunţată în apel şi poate fi recurată.