avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... departajare impozit teren la primarie
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

departajare impozit teren la primarie

Am cumparat o casa( de fapt, casa bunicii sotie, acum 3 ani), prin contract de vanzare cumparare cu intretinere lor, cat traiesc. Bunicul sotiei a decedat si mai traieste bunica. Cand pot eu si sotia sa "scapam" de aceasta degrevare pe cartea funciara si sa devenim proprietari in regula? trebuie sa depun la CF o copie dupa certificatul de deces al bunicului si pe urma la decesul bunicii sa depun si pt ea acest cert. de deces sau pot sa ma duc cu ambele dupa decesul bunicii, pentru ambii bunicii???
intrebarea a 2-a:
bunicul sotiei a avut un teren extravilan cu titlu de proprietate pe numele lui, pe care nu s-a facut succesiunea si nu l-a vandut. La primaria comunei am dus , la momentul vanzarii , prin CVC, si eu cu sotia am devenit proprietari pe casa si pamantul aferent casei, cei de acolo , ( cred eu , sa nu faca 2 "partide" de impozit) mi-au trecut mie si impozitul pe casa si terenul aferent-cel intravilan si impozitul pe terenul bunicului decedat extravilan sa il platesc. Numai acum ne-am dat seama , dupa 3 ani ca eu platesc pe numele meu impozitul pe acel pamant extravilan, ceea ce cred ca trebuia sa plateasca bunica sotiei, fiind mostenitor. Cum pot( prin cerere la primarie ) si in baza carei legii sa "defalc" acest impozit , al meu , pe numele meu cu casa si terenul intravilan aferent casei si alta "partida", cred ca pe numele bunicii sotie impozitul pe acel teren extravilan????
multumesc din suflet, poate am fost cam neexplicit in exprimare!!!!
Puteti merge la CF si acum cu certificatul de deces al bunicului in copie legalizata dar puteti merge cu ambele dupa decesul bunicii deoarece abia atunci se stinge obligatia de intretinere.
La a doua problema trebuie sa mergeti la primarie si sa le aratati contractul de intretinere in care se mentioneaza ca ati cumparat doar casa si terenul aferent ei pentru care trebuie sa va deschida dumneavoastra rol separat, celelalte bunuri ramanand in proprietatea bunicilor (chiar daca bunicul a decedat) asa cum au fost de la inceput.
Fiecare act de proprietate, in momentul dobandirii lui, se duce la primarie pentru a se deschide rol !
deci sa inteleg ca nu trebuie sa fac vreo cerere la primarie pt un rol separat????
La dobandirea unui bun prin vanzare-cumparare, mostenire, donatie, etc, se deschide la primaria respectiva rol fiscal . Pentru aceasta se completeaza o declaratie in care sunt trecute date referitoare la proprietar, la imobilul respectiv (suprafata , mod de dobandire, etc) si pentru a dovedi acestea, se depune si copie dupa actul respectiv.
In cazul dvs, terenul si constructia pe care le-ati cumparat de la bunici trebuiau trecute de la capul bunicilor, de la rolul lor la capul dumneavoastra deschizandu-va rolul.
In cazul in care terenul si casa dvs sunt in mediul rural (unde cam toti locuitorii se cunosc intre ei) , este greu de crezut ca cei de la primarie nu cunosc situatia reala. Este bine sa le aratati negru pe alb ca dvs ati cumparat doar o parte din bunurile detinute de bunici si sa remedieze situatia.
articolul 8 din Ordonanta de Guvern 28/2008 privind registrul agricol prevede completarea acestei declaratii
am deschis rol la primarie , pentru ca platesc impozitul pe casa si terenul aferent casei , cam de 3 ani, numai ca pe un teren extravilan detinut de bunicii mei, mai bine zis de bunicul meu , care a decedat , platesc acel impozit cumulat pe numele meu, fara sa ramana alt rol pe numele bunicii care traieste. trebuie sa merg la primarie sa lamuresc situatie si mai ales ca nu am completat nici o declaratie cum spune in Ordonanta de Guvern 28/2008.
multumesc de sfaturi
adrian73 a scris:

Am cumparat o casa( de fapt, casa bunicii sotie, acum 3 ani), prin contract de vanzare cumparare cu intretinere lor, cat traiesc. Bunicul sotiei a decedat si mai traieste bunica. Cand pot eu si sotia sa "scapam" de aceasta degrevare pe cartea funciara si sa devenim proprietari in regula?

Poate ca exprimarea nu este asa potrivita, dar dumneavoastra sunteti proprietari, "proprietari in regula" asa cum spuneti. Orice proprietr are drepturi si obligatii. Printre alte obligatii dumneavoastra o aveti si pe aceea de a o intretine pe bunica (de bunic ati "scapat" cum plastic parca va exprimati).
Din moment ce atunci cand ati devenit proprietari v-ati luat angajamentul sa-i intretiineti pe bunici pana la decesul lor, inseamna ca va ocupati de ei cu tot ce au nevoie, cu ingrijirea lor, cu suportarea costurilor de intretinere, a costurilor de spitalizare, a tratamentelor..., cu suportarea oricaror cheltuieli, inclusiv cu eventuale taxe, impozite pe care acestia le datoreaza.
Dupa parerea mea, chiar daca cei de la primarie nu va treceau impozitul pe acel teren in sarcina dumneavoastra si ramanea in sarcina bunicilor, tot dumneavoastra trebuia sa-l suportati in virtutea contractului prin care v-ati angajat sa-i intretineti pana la deces. Diferenta era ca se elibera chitanta de plata pe numele bunicilor si nu pe numele dumneavoastra, dar banii tot dumneavoastra trebuia sa-i platiti.
Iar acum dupa decesul bunicului, o parte din acel teren, prin dezbaterea mostenirii este sau va fi al dumneavoastra, iar dupa decesul bunicii si cealalta parte va ramane a dumneavoastra.
Dar, in prezent, bunica fiind in intretinerea dumneavoastra, nu sunteti dumneavoastra impreuna cu sotia si bunica, utilizatorii terenului de care discutati?
Ori a intervenit o neintelegere intre dumneavoastra si bunica? Sau neamurile, alti mostenitori va creaza probleme?

Alte discuții în legătură

Act de proprietate CRISTIMAR39 CRISTIMAR39 Buna ziua.Ma numesc zaharia cristina-maria,sunt casatorita din anul 1997,iar din anul 1998 platesc la primarie rol pe numele sotului zaharia constantin.Anul ... (vezi toată discuția)
Caracterul rol-ului fight_for_justice fight_for_justice Buna ziua! Va prezint urmatoarea situatie. Printr-un act de vanzare-cumparare am devenit proprietar al casei bunicilor mei. In ROL-ul de la primarie sunt ... (vezi toată discuția)
Succesiune Panici Doinita Panici Doinita In anul 2006 tatăl si unchiul meu au făcut succesiunea dupa bunica mea.A fost împărțit doar pământul extravilan in mod egal. Casa părintească cu ... (vezi toată discuția)