avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

Buna ziua,

Recent socrul meu a decedat,nu a fost casatorit legitim cu soacra mea dar au fost impreuna din anul 1960,impreuna au o fiica ( sotia mea ),socrul are din prima casatorie 2 copii,ca masa succesorala au o casa,(casa care a fost construita de socrul meu impreuna cu soacra mea ) si 3 ha de teren arabil.
Pe casa a fost facut in anul 1991 un contract de intretinere pe numele meu si al sotiei, contract care a fost respectat,noi avand grija de ei,pe cei doi copii din prima casatorie nu am avut ocazia sa-i cunoastem pana acum cand au venit sa spuna ca au si ei dreptul la ,,averea" lor.

Ce drepturi au cei 2 copii din prima casatorie si ce drepturi ar putea avea soacra mea,tinand cont de faptul ca nu au fost casatoriti legitim dar au trait impreuna pana acum la decesul socrului.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 22:47, 23 Mai 2012
Daca pentru casa si, presupun, curtea unde se afla casa exista un contract de vanzare - cumparare, pe numele dvs si al sotiei, cu clauza de intretinere, casa nu mai poate intra la masa succesorala. Terenul de 3ha va fi mostenit de cei 3 copii ai socrului dvs ( sotia dvs si ceilalti 2 copii din prima casatorie ai socrului dvs.)
De vreme ce a fost perfectat un contract de vanzare-cumparare, imobilul nu poate fi supus dezbaterii succesorale, si , de asemenea, nu poate fi inclus in masa parajabila.

Dreptul de proprietate a fost transmis in timpul vietii.Acest act, insa , poate fi desfiintat, de vreme ce lezeaza dreptul mostenitorilor rezervatari ( copiii si sotul supravituitor, in situatia expusa de catre dumneavoastra).

In termen de 3 ani de zile de la data decesului lui decujus ,succesibili care si-au exprimat dreptul de optiune succesorala se pot adresa instantei de judecata ( judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului ) pentru desfiintarea actului perfectat in vederea lezarii drepturilor acestora .( cauza fiind ilicita si imorala , atragand , astfel , sanctiunea nulitatii actului juridic ).

Contractul de intretinere poate fi simulat, ascunzand un contract de donatie deghizata.

Contractul de întreținere este un contract oneros, aleatoriu, translativ de proprietate și natura lui juridică este stabilită în raport de obligația principală, scopul urmărit de către părți la încheierea lui.

Neexecutarea obligației asumate de una din părți este asimilată cu o faptă ilicită care atrage rezoluțiunea contractului.

Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
copii dinafara casatoriei au aceleasi drepturi cu acei din casatorie fiind asimilati cu acestia!
Nu a-ti raspuns la intrebarea:,,ce drepturi ar putea avea soacra mea,tinand cont de faptul ca nu au fost casatoriti legitim dar au trait impreuna pana acum la decesul socrului"?

Multumesc,
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Daca locuinta respectiva era in totalitate proprietatea defunctului (nu erau coproprietari) atunci soacra dvs. NU are niciun drept. Copiii,evident,au drepturi egale.

Ca sa intelegeti cu soacra: nu are NICIO legatura si nicio importanta cat au trait impreuna,atata timp cat nu sunt casatoriti! E aceeasi legatura care e intre mine si dvs. de exemplu,adica absolut NICIUNA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! socrul meu, detinator al unui certificat de mostenitor ... monica61 monica61 Buna ziua! Socrulmeu, detinator al unui certificat de mostenitor pentru casa si teren, a murit, lasand in urma o sotie si patru copii. Vor sa faca succesiunea ... (vezi toată discuția)
Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotului la mostenire marrianne marrianne Am o intrebare: in cazul in care, dupa divort, sotia se recasatoreste, cel de-al doilea sot poate avea drept la mostenirea sotiei din partea parintilor ei ... (vezi toată discuția)