Recent socrul meu a decedat,nu a fost casatorit legitim cu soacra mea dar au fost impreuna din anul 1960,impreuna au o fiica ( sotia mea ),socrul are din prima casatorie 2 copii,ca masa succesorala au o casa,(casa care a fost construita de socrul meu impreuna cu soacra mea ) si 3 ha de teren arabil.
Pe casa a fost facut in anul 1991 un contract de intretinere pe numele meu si al sotiei, contract care a fost respectat,noi avand grija de ei,pe cei doi copii din prima casatorie nu am avut ocazia sa-i cunoastem pana acum cand au venit sa spuna ca au si ei dreptul la ,,averea" lor.
Ce drepturi au cei 2 copii din prima casatorie si ce drepturi ar putea avea soacra mea,tinand cont de faptul ca nu au fost casatoriti legitim dar au trait impreuna pana acum la decesul socrului.
Daca pentru casa si, presupun, curtea unde se afla casa exista un contract de vanzare - cumparare, pe numele dvs si al sotiei, cu clauza de intretinere, casa nu mai poate intra la masa succesorala. Terenul de 3ha va fi mostenit de cei 3 copii ai socrului dvs ( sotia dvs si ceilalti 2 copii din prima casatorie ai socrului dvs.)
De vreme ce a fost perfectat un contract de vanzare-cumparare, imobilul nu poate fi supus dezbaterii succesorale, si , de asemenea, nu poate fi inclus in masa parajabila.
Dreptul de proprietate a fost transmis in timpul vietii.Acest act, insa , poate fi desfiintat, de vreme ce lezeaza dreptul mostenitorilor rezervatari ( copiii si sotul supravituitor, in situatia expusa de catre dumneavoastra).
In termen de 3 ani de zile de la data decesului lui decujus ,succesibili care si-au exprimat dreptul de optiune succesorala se pot adresa instantei de judecata ( judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului ) pentru desfiintarea actului perfectat in vederea lezarii drepturilor acestora .( cauza fiind ilicita si imorala , atragand , astfel , sanctiunea nulitatii actului juridic ).
Contractul de intretinere poate fi simulat, ascunzand un contract de donatie deghizata.
Contractul de întreținere este un contract oneros, aleatoriu, translativ de proprietate și natura lui juridică este stabilită în raport de obligația principală, scopul urmărit de către părți la încheierea lui.
Neexecutarea obligației asumate de una din părți este asimilată cu o faptă ilicită care atrage rezoluțiunea contractului.
Nu a-ti raspuns la intrebarea:,,ce drepturi ar putea avea soacra mea,tinand cont de faptul ca nu au fost casatoriti legitim dar au trait impreuna pana acum la decesul socrului"?
Daca locuinta respectiva era in totalitate proprietatea defunctului (nu erau coproprietari) atunci soacra dvs. NU are niciun drept. Copiii,evident,au drepturi egale.
Ca sa intelegeti cu soacra: nu are NICIO legatura si nicio importanta cat au trait impreuna,atata timp cat nu sunt casatoriti! E aceeasi legatura care e intre mine si dvs. de exemplu,adica absolut NICIUNA.