avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Plata expert judiciar
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Plata expert judiciar

Buna ziua. Daca la o expertiza efectuata de un expert acesta a solicitat suplimentarea onorariului, iar partile au formulat, dupa depunerea raportului de expertiza, contestatii, pana la ce data este obligatorie plata onorariului expertului? Ma puteti ajuta cu o prevedere legala? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:20, 23 Mai 2012
In Ordonanta nr. 2/2000, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara ,CAPITOLUL III,Reguli procedurale privind expertiza tehnica judiciara la :
Art. 17. (1) Organul indreptatit sa dispuna efectuarea expertizei judiciare numeste expertul sau, dupa caz, specialistul, indica in scris, prin incheiere sau prin ordonanta, obiectul expertizei si intrebarile la care trebuie sa raspunda acesta, stabileste data depunerii raportului de expertiza, fixeaza onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci cand este cazul, si comunica biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate sa efectueze expertiza.
(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atributii jurisdictionale care a dispus efectuarea expertizei instiinteaza partea despre suma ce trebuie avansata pentru expertiza dispusa in contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare si ii pune in vedere sa plateasca aceasta suma in termen de 5 zile de la instiintare.
Art. 20. - Suma stabilita drept onorariu provizoriu si avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci cand este cazul, se depun, in termen de 5 zile de la numirea expertului, de partea la cererea careia s-a incuviintat efectuarea expertizei, in contul special al biroului local pentru expertize judiciare tehnice si contabile, deschis in acest scop.
Suplimentarea onorariului expertului se aproba de catre instanta de judecata, de regula dupa ce expertul raspunde la observatiile formulate de aprti la raportul de expertiza.
Aprobarea de suplimentare a onorariului se mentionaeaza in incheierea de sedinta.
Diferenta de onorariu se depune in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului, in termen de 5 zile de la data incheierii de sedinta (se aplica prevederile art. 20 din OG nr.2/ 2000).
In timpul desfasurarii expertizei, expertul poate cere documentat, suplimentarea onorariului + cheltuieli, cerere care este luata in discutie de catre instanta de judecata. Daca se aproba suplimentarea onorariului de catre instanta, de regula cu cheltuielile suplimentare aparute, trebuie sa depuneti diferenta tot in 5 zile de la data incheierii de sedinta.
Cei mai multi experti/ specialisti fac o evaluarea a costurilor expertizei tehnice (onorariu, cheltuieli, taxe si impozite pe care trebuie sa le plateasca expertul pentru ca efectueaza respectiva expertiza tehnica, etc.), evaluare scrisa pe care o prezinta instantei de judecata si partilor in proces, inainte de a incepe lucrarile expertizei, deoarece in practica curenta, instantele de judecata stabilesc un onorariu provizoriu modic si ce cele mai multe ori nu au in vedere si cheltuielile de deplasare, cazare, diurna, etc. cand expertul are domiciliul in alt judet.
In cazul depunerii de catre expert a unei evaluari a costurilor expertizei o data cu depunerea raportului de expertiza (cazul dvs. se pare) se creaza probleme, mai ales daca partea in proces careia i s-a acceptat cererea de efectuare a expertizei nu este multumita de concluziile expertizei tehnice judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)
Expertize judiciare neachitate Lazar Georgiana Lazar Georgiana Buna ziua! Rog colegii experti tehnici judiciari (precum si orice alte persoane avizate) sa imi impartaseasca cum au procedat in situatiile in care ... (vezi toată discuția)