avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertize judiciare neachitate
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertize judiciare neachitate

Buna ziua! Rog colegii experti tehnici judiciari (precum si orice alte persoane avizate) sa imi impartaseasca cum au procedat in situatiile in care contravaloarea expertizei nu mi-a fost achitata nici dupa depunerea acesteia. Sau in situatia in care prin hotarare s-a indicat persoana careia revine obligatia de a achita contravaloarea expertizei si aceasta refuza plata. Sau in situatia in care instanta nu doreste sa imi incuviinteze cheltuielile de deplasare. Ma aflu intr-un impas, cu cheltuieli mari facute din buzunarul propriu si cu munca neplatita, Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:07, 21 Octombrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se depune raportul de expertiza daca in contul BLETJ de pe langa tribunal, pe numele expertului nu s-a virat onorariul provizoriu.
O data cu depunerea raportului se depune si o evaluare a costurilor expertizei. La evaluare se anexeaza chitante, bonuri, facturi care atesta plati facute de catre expert in vederea efectuarii expertizei.
Raportul si nota de evaluare se depun impreuna la instanta si se aproba impreuna.
In incheierea de sedinta trebuie sa se regaseasca referiri la aprobarea raportului si la plata onorariului definitiv.
Pentru refuz de plata se notifica instanta in scris si se cere rezolvarea acestui aspect pe cale juridica.
Daca se anexeaza documente de plata la evaluare, corect efectuate si intocmite, instanta nu are cum sa refuze decontarea cheltuielilor.
Informatii utile gasiti aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt expert tehnic judiciar auto din anul 1972 (vechime in activitate 50 de ani).
In cazul expertizelor dispuse de organul de cercetare penală nu am avut probleme nici în ceea ce privește cuantumul, decontului de cheltuieli depus împreună cu raportul de expertiză acesta fiind aprobat și nici în ceea ce privește încasarea acestuia.. În schimb, în cazul expertizelor dispuse de instanțele de judecată problema onorariilor de expert este tratată cu superficialitate, cel puțin în localitatea în care locuiesc. Dacă onorariul provizoriu este achitat întrucât expertul nu demarează procedura pentru efectuarea expertizei, diferența de onorar se achită foarte greu mai ales în cazul în care concluziile expertizei nu sunt favorabile părții care este obligată să achite respectiva diferență de onorar. Onorariul definitiv trebuie aprobat de instanță. Pentru aceasta instanța, pe lângă decontul de cheltuieli trebuie să ia la cunoștință și de volumul de muncă efectuat de expert. Prin urmare, depunerea raportului de expertiză numai după achitarea în totalitate a onorariului nu este posibilă. Am avut cazuri în care judecătorul nu a inclus în dispozitivul hotărârii obligativitatea plății diferenței de onorar. În asemenea cazuri expertul trebuie să facă cerere pentru îndreptarea erorii materiale.. Dacă nici în acest caz nu se achită diferența de onorariu trebuie să se apeleze la serviciile unui executor judecătoresc. Nici această ultimă soluție nu este sigură.
Cele relatate mai înainte sunt valabile pentru localitatea reședință de județ în care locuiesc.
De altfel de mai mulți ani am renunțat la expertizele dispuse de instanțe invocând diverse motive prezentând dovezi justificative. M-am rezumat la calitatea de consilier.
S-ar putea ca în alte județe problema onorariilor expertizelor să se rezolve în mod rezonabil.
Vă doresc numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza - procedura cerebel33 cerebel33 Buna ziua, care este procedura intr-un dosar de partaj privind expertiza bunurilor comune? Se primeste adresa de instiintare cu data la care vine expertul ... (vezi toată discuția)
Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara dariad dariad In cazul unei expertize judiciare topografice/cadastrale, ordonata de instanta intr-un proces cu obiect fond funciar, deci cu expert numit de instanta, nu ... (vezi toată discuția)