avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza judiciara

In cazul unei expertize judiciare topografice/cadastrale, ordonata de instanta intr-un proces cu obiect fond funciar, deci cu expert numit de instanta, nu cerut de una din parti, care dintre parti trebuie sa plateasca onorariul expertizei? Instanta este cea care stabileste in sarcina cui revine plata onoraiului si dupa ce criterii? Am gasit cazuri diverse si nu inteleg: fie reclamantul, fie paratul, fie ambele parti?

Cel mai recent răspuns: dana_manta , utilizator 13:01, 28 Septembrie 2014
Onorariul expertului este stabilit de instanta,instanta poate dispune sa fie achitat de catre partea care a solicitat administrarea probei,sau poate considera ca proba este utila ambelor parti,urmand ca acestea sa suporte cate jumatate din suma.
De obicei plateste partea care solicita proba cu expertiza.
Eu am inteles ca exista o diferenta. Experiza poate fi ceruta si doar de instanta, daca se considera necesar, nu neaparat de o anumita parte din proces. Am inteles gresit? Expertiza judiciara nu e ceruta de instanta, iar cea extrajudiciara poate fi ceruta de o persoana fizica/una dintre parti?
Partile in cadrul administrarii probelor pot solicita efectuarea unei expertize judiciare. Instanta poate sa admita sau nu efectuarea expertizei. Onorariul se plateste de partea care a solicitat efectuarea expertizei. Contravaloarea expertizei judiciare intra in cheltuielile de judecata.
Partile au dreptul de a-si angaja un expert consilier care trebuie sa aibe calitatea de expert judiciar. Onorariul expertului consilier se suporta de partea care l-a angajat.
Expertiza extrajudiciara nu are legatura cu vreun dosar ce se afla pe rolul unei tnstante. Acest tip de expertize pot fi efectuate atat de catre experti judiciari, cat si de catre experti extrajudiciari. In 99,99% dintre cazuri se apeleaza la experti judiciari. Expertiza extrajudiciara in aproape toate cazurile nu este luata in considerare de catre instanta.
Cred ca am fost destul de explicit.
ing. Ioan Ciobanu
Instanta poate dispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare, chiar daca partile in proces nu o solicita, considerand ca este utila pentru a se putea pronunta.
In acest caz, instanta stabileste si cine achita onorariul, de regula toate aprtile in proces, in cunatum egal.
In toate cazurile, atunci cand dispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare, instanta stabileste prin incheierea de sedinta, onorariul provizoriu al expertului si nominalizeaza partea/ partile in proces care achita onorariul in maxim 5 zile de la data aprobarii expertizei.
Cheltuielile de judecata (inclusiv onorariul platit pentru expertiza) pot fi recuperate de la partea in proces, care a pierdut procesul.

Alte discuții în legătură

Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)
Expertiza - procedura cerebel33 cerebel33 Buna ziua, care este procedura intr-un dosar de partaj privind expertiza bunurilor comune? Se primeste adresa de instiintare cu data la care vine expertul ... (vezi toată discuția)
Cine plateste expertiza intr-o cauza civila? marinmariana marinmariana Buna ziua . Sunt parata intr-o cauza civila in care tribunalul a solicitat I.N.E.C. expertiza grafologica. Cine trebuie sa plateasca contravaloarea ... (vezi toată discuția)