avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Obligatii financiare catre statul roman
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Obligatii financiare catre statul roman

Pentru plata, pe baza de contract si factura, a unui agent artistic nerezident care isi desfasoara activitatea in UE si care pune la dispozitie colectiv artistic in Romania, care sunt obligatiile beneficiarului roman catre stat ( cu referire la actul normativ aplicabil)?Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 08:32, 7 Iunie 2012
Asupra veniturilor nerezidentilor, se calculeaza si se opreste prin stopaj la sursa, impozit.
Acesta difera ca procent, in functie de activitatea desfasurata.

In cazul Dvs. se aplica 16 % sau daca partenerul Dvs. este dintr-o tara cu care Romania are incheiata Conventie de evitare a dublei impuneri si a prezentat inainte de data platii un certificat de rezidenta fiscala, folositi cota cea mai avantajoasa pentru el.
In caz contrar, veti opri si vira la BS 16% din valoarea facturii si veti plati partenerului diferenta.
Daca ulterior va v-a prezenta certificatul de rezidenta fiscala, faceti plata pentru diferenta.

Atunci cand faceti plata, in baza facturii, aveti obligatia ca pana pe data de 25 ale lunii urmatoare celei in care ati facut plata, sa declarati prin D100, sa opriti din valoarea facturii si sa platiti la BS impozitul aferent.

Intru-cat am intalnit in practica, foarte des, acest calcul facut gresit, va recomand sa aveti grija asupra acestui aspect.
Nu veti inmulti valoarea facturii cu 16%.
Folositi regula de 3 simpla, unde valoarea facturii este 116%.

Va recomand sa consultati si Codul Fiscal
TITLUL V
Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi şi impozitul pe reprezentanţele firmelor străine înfiinţate în România


Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Cornelia Tulpan, Contabil
Va multumesc pentru raspuns.
Pentru un agent artistic inregistrat in Monaco ( nu figureaza in Conventia de evitare a Dublei Impuneri), se percepe taxa la sursa catre BS de 16%?
Cu multumiri anticipate.
Vreau sa revin la mesajul initial, cand se pare ca am omis mentiunea esentiala: agentul artistic este persoana juridica. Se mentine valabilitatea raspunsului Dvs? Imi cer scuze si multumesc anticipat pentru amabilitate.
Indiferent ca este PF sau PJ, nerezidentii au acelasi tratament, in ceea ce priveste impozitul pe veniturile realizate pe teritoriul Romaniei.
In cazul Dvs. se vor impune cu 16%.
Va multumesc pentru rapiditate si claritate. Cele bune

Alte discuții în legătură

Impozit nerezident alexandru08 alexandru08 Buna ziua! Am primit o factura de la un nerezident din Suedia. Nerezidentul mi-a prestat servicii de natura consultantelor. Aplic stopajul la sursa tinand ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri i_simina i_simina Cum se impoziteaza redeventele obtinute din Romania de catre un rezident al Italiei? Daca se impoziteaza in romania, prin retinere la sursa, care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Impozit nerezidenti beinaz a beinaz a O societate romana cumpara un serviciu google din Irlanda. In conditiile in care nu se primeste certificatul de rezidenta fiscala impozitul pe venitul ... (vezi toată discuția)