avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lipsa bani incasari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lipsa bani incasari

Buna ziua. Sunt agent livrator la o firma de distributie. In atributiunile mele intra si incasarea de bani cand este cazul. Luni dimineata, cand am vrut sa predau banii, am observat ca imi lipseste o suma de bani. Respectiva suma este mai mica decat garantia care mi s-a constituit (lunar mi se retine o suma de bani din salariu) . Am dat o nota explicativa directorului de filiala, in care i-am mentionat ca am pierdut suma respectiva de bani si ca doresc sa mi se retraga din garantie, intrucat imi dau si demisia. Mi s-a facut o dispozitie de plata de catre contabila (m-a imprumutat firma) , mi s-a semnat demisia la zi de catre domnul director, am predat masina, restul de bani si restul de obiecte de inventar. Acum directorul imi spune ca imi face plangere penala daca nu vin cu banii, cu toate ca i-am explicat ca nu am de unde si ca garantia acopera paguba. Poate sa umi faca plangere pentru asa ceva? Si daca da, eu ce am de facut?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:42, 23 Mai 2012
In mod normal prejuduciul ar trebui acoperit din garantie. De actionat in justitie o poate face chiar si atunci cand nu are dreptate. Pentru ca nu mai sunteti salariatul lor puteti cere restituirea garantiei in numerar si din aceasta suma sa achitati, tot numerar prejuduciul creat.
Poate sa va faca plangere penala .... insa , potrivit Legii nr.22/1969, unitatea se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa.
Va multumesc pentru raspunsuri. Practic in momentul de fata eu ce am de facut? E suficienta nota explicativa pe care am dat-o? Tinand cont ca mi s-a facut dispozitie de plata, este nevoi sa fac un angajament de plata? Din ce am vazut in textul de lege, sunt obligati sa-mi puna la dispozitie in termen de 10 zile garantia din care sa le platesc paguba.
Daca firma nu acopera prejudiciul din garantie, solicitati eliberarea garantiei, eventual puteti sa atasati un angajament ca veti achita valoarea prejudiciului din garantia constituita in momentul restituirii garantiei.
@ conflictmunca

Daca garanti acopera in integralitate prejudiciul cauzat , nu mai este nevoie de niciun angajament de plata ..

Ei pot opri direct din garantia retinuta cuantumul prejudiciului, urmand ca in termen de 10 zile de la incetarea c.i.m. sa va restituie diferenta ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajament de plata vs contract de garantie maria-manuela maria-manuela In urma inventarului final s-au constatat minusuri totale de 900lei, suma care urmeaza sa fie impartita la 4 gestionari. Garantia constituita este mai mare ... (vezi toată discuția)
Bani tinuti ca si garantie intr-un depozit horiacluj horiacluj Buna seara, Pana in data de 30 aprilie am lucrat intr-un depozit de materiale inox. Apoi mi am dat demisia. Timp de 2 ani cat am lucrat, mi s au retinut din ... (vezi toată discuția)
Retinere garantie gestionar leonte22 leonte22 Daca la plecarea din firma unde lucrez nu semnez angajamentul de plata pentru minusurile constatate au dreptul sa imi retina garantia sau sunt obligati sa mi-o ... (vezi toată discuția)