avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Impartirea facturilor chiriasilor
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Impartirea facturilor chiriasilor

Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, daca se poate. Locuiesc intr-un apartament pe care proprietara l-a impartit in 2 apartamente mai mici, unul de o camera (al meu) si unul de 3 camere (al altor persoane), si avem de platit gaz, electrica si la asociatie in comun. Problema ar fi urmatoarea: chiriasii din celalalt ,,apartament'' au pretentia sa impartim facturile 50%-50%, pentru ca in camera mea suntem 2 persoane si in camerele lor sunt 2 persoane. Insa ei au ca suprafata 3 camere, cam 70 metri patrati, iar noi avem cam 30 metri patrati. In plus, ei au multe feluri de aparaturi pe care noi nu le avem (masina spalat, cuptor microunde etc) si folosesc in exces atat lumina, cat si apa, ei fiind mereu acasa (sunt studenti), si noi fiind plecati zi-lumina (lucram cate 2 joburi). Proprietara e mai mereu plecata, asa ca la ea nu prea putem apela. Cum am putea face sa platim fair-play, nu dupa cum voi ei? Va multumesc mult pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:21, 28 Mai 2012
La caldura e bine sa se calculeze mp. pentru fiecare camera si atunci e echitabil, iar la celelalte utilitati din pacate e greu sa poti calcula consumul fiecaruia, din pacate pt. tine se aplica lozinca"facem o medie : eu am mancat 1 pui tu nimic si in medie am mancat 1/2 fiecare".
Daca nu exista contorizare separat nu ai ce sa faci.
Mult succes
:">

[Editat - nu mai scrieti cu majuscule, va rog, este impotriva Regulamentului de postare. Multumesc]
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
Ares-3, moderator
Multumesc:)
Sunt doua categorii de cheltuieli:
1. cheltuieli care trebuie platite asociatiei;
2. cheltuieli care trebuie platite furnizorilor, direct (curentul electric din apartament).

2. Ar trebui sa va intelegeti cu ceilalti chiriasi ca, in functie de aparatura electrica folosita si de periodicitatea utilizarii sa platiti proportional. In acest caz intelegerea este strict intre cele doua familii.

1. Catre asociatie se poate plati separat, dar administratorul va da chitanta pentru apartamentul in care locuiti pe o suma partiala. In cadrul cheltuielilor repartizate apartamentului, in intregul sau - asociatia face aceste calcule pe apartament, nu impartite pe locatarii din apartament), lucrurile sunt mai simple:
- cheltuielile repartizate pe numar de persoane sunt gazele, curentul electric comun (pe partea comuna din scara si gunoiul. Dv. va revine cota pentru 2 persoane, colocatarilor tot pentru 2 persoane, asa incat acest fel de cheltuieli din cota de intretinere o impartiti pe din doua.
- cheltuielile repartizate pe cota-parte indiviza trebuie sa vi le socotiti intre dv. in functie de suprafata fiecaruia, la camere, iar la bucatarie, hol si baie jumatate pentru fiecare. Dar ca sa simplificati lucrurile, acest gen de cheltuieli le puteti imparti proportional cu cuantumul chiriei.
- cheltuielile pentru consum. Aici e punctul sensibil. Daca puteti sa va tineti o evidenta la cata apa folosesc ambele familii, e bine, daca nu, atunci nu aveti decat sa impartiti consumul pe din doua.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)
Administrare imobil- plati cota parte indiviza. BaBaNu BaBaNu Salut, As dori sa ma informati cu privire la urmatoarele..daca e normal sau merge rezolvat si altfel. Bloc cu 1 scara , s-a infiintat asociatia de ... (vezi toată discuția)
Calcul incorect contributie reparatie ascensor MirelaZaharia MirelaZaharia Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu prevederi legale in legatura cu problema mea. Locuiesc la etajul 1 al unui bloc cu 8 etaje si detin un apartament de 63 ... (vezi toată discuția)