avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul incorect contributie reparatie ascensor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul incorect contributie reparatie ascensor

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu prevederi legale in legatura cu problema mea. Locuiesc la etajul 1 al unui bloc cu 8 etaje si detin un apartament de 63 metri patrati (2 camere). In luna noiembrie a acestui an va trebui executata o reparatie costisitoare la ascensor( inlocuirea elementelor de siguranta). In acest sens s-a desfasurat o sedinta de bloc, la care administratoarea a propus ca suma totala aferenta reparatiei sa se imparta in mod egal la 8 nivele si apoi suma corespunzatoare fiecarui nivel sa se imparta in mod egal intre apartamentele de pe nivel, ca familii. Vecinii au fost de acord in mare majoritate, desi am spus ca acest mod de calcul contravine legii. Mentionez ca:
- nu suntem constituiti intr-o asociatie de proprietari
- pe fiecare nivel exista apartamente cu 2 camere, 4 camere si 5 camere
- noi, cei de la etajul 1, nu am fost scutiti de la plata energiei electrice consumate de ascensor, deoarece blocul are uscatorie (nefunctionala, pentru ca ea este folosita exclusiv de catre vecinii de la etajul 8 ca depozit de acareturi)
Va rog sa ma indrumati in legatura cu modul legal de repartizare a acestor cheltuieli, deoarece eu , ca cetatean al acestei tari, ma supun legilor tarii si nu unei intelegeri intre vecini.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
MirelaZaharia, utilizator
Cel mai recent răspuns: MirelaZaharia , utilizator 15:04, 25 August 2014
Exista dispozitie in vigoare,care precizeaza concret modalitatea de repartizare costuri aferente reparatii si intretinere parti comune ascenzor
HG nr 1588/2007 Art. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Art. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.


Va multumesc pentru promptitudine. Sa inteleg ca aceste cheltuieli trebuie calculate in raport cu cota parte din indiviza (adica proportional cu suprafata apartamentului fata de proprietatea totala a blocului)? Eu le-am spus ca nu voi plati decat cat prevede legea. pentru restul sumei pot fi actionata in instanta? Nefiind organizati in asociatie de proprietari ar trebui sa deschida un numar de actiuni judecatoresti egal cu numarul de apartamente?Ei spun ca fiind majoritari in decizie, eu trebuie sa ma supun intelegerii lor.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
MirelaZaharia, utilizator
Nu stiu cum v-ar putea da in judecata atata timp cat nu este constituita asociatie de proprietari. Cine sa va de in judecata?
Cu atat mai mult cu cat preconizata repartizare pe numar de apartamente in mod egal este cu totul in afara reglementarilor legale.

In mod corect, legal, trebuie sa platiti atat cat revine din cheltuiala respectiva pentru cota-parte indiviza a dv.
Asa m-am gandit si eu, desi nu eram in perfecta cunoastere a legii. Va multumesc din nou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)
Calculul întreținerii Iuniik Iuniik Bună seara. Am și eu o întrebare in legătură cu repartizareA cheltuielilor intro asociație de locatari. La o primă ședință am hotărât să ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis Norbert607 Norbert607 Buna ziua sunt locatar al unui bloc cu 4 etaje si in urma cu vreo doua saptamani a venit o grindina ce a distrus partial acoperisul. Blocul la constructia sa ... (vezi toată discuția)