avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie acoperis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie acoperis

Buna ziua sunt locatar al unui bloc cu 4 etaje si in urma cu vreo doua saptamani a venit o grindina ce a distrus partial acoperisul. Blocul la constructia sa nu a fost prevazut cu acoperia dar a fost facut cu toate aprobarile acum multi ani. Problema mea ar fi ca seful scarii si cu cei care locuiesc la etajul patru ai hotarat sa se plateasca dupa numarul camerelor. Deci eu care locuiesc la etajul unu cu patru camere trebuie sa platesc cel mai mult cu 400 ron mai mult decat seful de scara care are doar doua. Precizez ca acest imobil nu are asociatie de locatari. Eu doresc sa se plateasca egal . Ce se poate face in acest caz. ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: , 22:41, 23 Septembrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
cheltuielile se repartizeaza cf. Legii 196/2018
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
Art. 45
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.

cheltuielile se repartizeaza cf. Legii 196/2018

Se poate invoca L nr 196/2018 in cazul in care este constituita asociatie de proprietari in condominiu,or initiatorul topicului a precizat concret
Precizez ca acest imobil nu are asociatie de locatari.

In astfel de cazuri cand in condominiu nu este constituita asociatie de proprietari iar propriietarii nu se inteleg amaibil referitor la modalitatea de participare costuri parti comune condominiu,partea interesata atre dreptul sa solicite recuperare costuri aferente intretinere/reparatii parti comune in temeiul disp cod civil
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
pare sa-mi fi scapat precizarea.
in acest caz, se aplica aceeasi regula - a cotei parti - doar ca in temeiul Codului Civil:
Art. 652 Stabilirea cotelor-părţi
În lipsa unei stipulaţii contrare existente în titlurile de proprietate, cotele-părţi se stabilesc prin raportarea suprafeţei utile a fiecărui spaţiu locativ la totalul suprafeţei utile a spaţiilor locative din clădire.
Art. 654 Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule ai 4 (patru) camere! Pai :
1. Confortul se plateste:
2.Traim in comunism, unde totul era egal, adica eu am patru camere dar sa sa platesc la fel cu ala care o garsoniera!
Aberatii! Si nu implicati seful de scara ca a avut o atitudine de bun simt si conform cu legea.
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2019
,
Inainte va urmaream cu interes dar acum nu stiu ce se intampla cu dvs.! Dar asta e, fiecare are urcusuri si caderi. Dvs fara suparare sunteti in a doua faza! Pacat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum e corect colega3 colega3 s a hotarat schimbarea liftului, cea mai mare parte din costuri se achita din chiria antenelor gsm de pe bloc. mai ramane de achitat de catre locatari suma de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! referitor la repartizarea cheltuielilor cu privire ... Leonte Liviu Leonte Liviu Bună ziua ! Referitor la repartizarea cheltuielilor cu privire la lucrări (acoperirea cu carton bituminat a acoperișului blocului). ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la bloc adriandan20 adriandan20 cum se recalculeaza cota parte individa pentru calcul caldura bloc multumesc (vezi toată discuția)