b40erl a scris:
exista vreun mod in care parintii pot lasa cui vor averea, si nu neaparat copiilor?
Da,pot lasa. Printr-un act de vanzare-cumparare real,adica facut cum trebuie,astfel incat sa ramana fara niciun bun in posesie. In caz contrar (donatie,testament etc.) mostenitorii rezervatari vor dobandi rezerva succesorala.
b40erl a scris:
Eu nu-nteleg de ce legea ii obliga sa lase copiilor. Un contract de intretinere facut de catre bunici catre nepoate, poate fi atacat de parintii nepoatelor, ca nu le-a lasat direct lor?
Legea nu obliga pe nimeni sa lase patrimoniul copiilor,ci doar protejeaza oarecum mostenitorii rezervatari (copii,parinti,sot supravietuitor). In unele cazuri,intr-adevar,rezerva succesorala e o mare prostie,insa in alte situatii e cat se poate de justa. Depinde de situatie.
Cum spuneam mai sus,bunicii pot face testament in favoarea nepotilor,insa copiii vor dobandi rezerva succesorala. O alta solutie ar fi un contract de vanzare-cumparare,asa cum spuneam mai sus putin.
robertchivu a scris:
Ma intereseaza si pe mine subiectul. In ce conditii poate fi actul de vanzare cumparare desfiintat? Am fost informat (de catre un avocat) ca actul de vc nu poate fi atacat de nimeni si este definitiv.
Poate fi desfiintat cand se dovedeste ca a fost o donatie deghizata. De exemplu suma a fost una injusta (mult sub pretul real),sau fie nu s-a platit etc. E mai greu de demonstrat insa nu imposibil.