avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Buna ziua!
As dori sa ma ajutati cu un raspuns.
Eu sunt in CIC pana la data de 18 iulie 2012 (din 2010 incepand), iar dupa 20 iulie 2012 urmeaza sa nasc al doilea copil. As vrea sa imi iau concediu prenatal din 19 iulie 2012, pentru 126 de zile, si dupa aceea sa intru in CIC pentru al doilea copil, insa de la locul de munca mi s-a spus ca nu am dreptul la concediu de maternitate (prenatal si postnatal), deoarece nu am cotizat 6 luni inainte de nasterea lui bebe 2. Va rog sa imi spuneti daca e adevarat, pentru ca din ceea ce stiu eu, am dreptul la concediul prenatal, iar CIC se considera stagiu de cotizare. Daca se poate, as dori sa imi spuneti si in ce lege (articol) gasesc informatii referitoare la aceasta problema.
O alta intrebare a mea este: Pot renunta la CIC1 din 1 iulie 2012 si sa intru in concediu prenatal de la aceasta data?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MariaLL , utilizator 15:57, 23 Mai 2012
1. Cei de la locul de munca nu cunosc prevederile legale.

2. Puteti sa suspendati CCC1 oricand doriti dvs. prin reluarea activitatii.

3. Perioada de CCC este perioada luata in calculul indemnizatiei pentru concediu medicale, inclusiv concediul de maternitate.

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art.8
...
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.

(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
...
Va multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de concediu de maternitate la cateva zile de la redeschiderea contractului de munca? LauraRaluca LauraRaluca Buna ziua, In data de 04.03.2016 mi se incheie concediul de crestere a copilului de care am beneficiat 1 an si 11 luni. In data de 10 martie e data probabila ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate tina1990 tina1990 eu anul trecut am terminat facultatea,am intrat in somaj,dupa care am ramas insarcinata,in luna ianuarie anul acesta ca sa ma pot incadra in cele 126 de zile ... (vezi toată discuția)
Daca am 6 luni lucrate pot beneficia de prenatal? elena_sava_4u elena_sava_4u Imi doresc foarte mult un copil si as vrea sa stiu daca pot beneficia de pre-natal,tinand cont ca am 6 luni lucrate.Astept rasp. dv. Multumesc! (vezi toată discuția)