avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de concediu de maternitate la cateva zile ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de concediu de maternitate la cateva zile de la redeschiderea contractului de munca?

Buna ziua,
In data de 04.03.2016 mi se incheie concediul de crestere a copilului de care am beneficiat 1 an si 11 luni. In data de 10 martie e data probabila a nasterii celui de al doilea copil.
Care sunt pasii care trebuie sa-i urmez?
Beneficiez de concediu de maternitate, cele 126 de zile, chiar daca contractul de munca mi se redeschide doar pt cateva zile pana la nasterea celui de al doilea copil sau voi intra direct in concediu de crestere incepand cu data nasterii celui de-al doilea copil?
Se poate calcula indemnizatia pt concediu de maternitate pe baza a catorva zile de concediu sau e necesar venitul pe o luna intreaga?, ,, Concediul se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie. Asta inseamna ca odata ce au devenit salariate, chiar si daca numai cu o luna in urma, gravidele vor beneficia de indemnizatia de concediu prenatal si/sau postnatal in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o au lucrata[/i"?
Incepand cu data de 05.03. se poate lua concediu de odihna sau medical?(precizez ca lucrez in invatamant).
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:27, 4 Martie 2016
1. Cu aceeasi data cu reluarea activitatii prezentati certificatul de concediu de maternitate.

2. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate are ca baza de calcul veniturile din indemnizatia oentru concediu crestere copil (CCC).
- Pentru aceasta veti aduce de la AJPIS o adeverinta cu veniturile din indemnizatia pentru CCC pe ultimele 6 luni.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 8
(1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj;
...

(2) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile şi indemnizaţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

(3) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate MariaLL MariaLL Buna ziua! As dori sa ma ajutati cu un raspuns. Eu sunt in CIC pana la data de 18 iulie 2012 (din 2010 incepand), iar dupa 20 iulie 2012 urmeaza sa nasc al ... (vezi toată discuția)
Concediu de ingrijire copil echivalent de concediu medical mmarza mmarza Buna ziua. Ma puteti va rog ajuta cu o nelamurire legarta de incadrarea juridica a concediului de ingrijire copil? Nu am gasit nicaieri ca CIC este ... (vezi toată discuția)
Concediu medical buji buji daca ai fost in concediu pt cresterea copilului pina la virsta de 2 ani (cu ctr.munca suspendat), trebuie sa ai min 6 luni lucrate lde la reluarea serviciului ... (vezi toată discuția)