avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act vanzare cumparare cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act vanzare cumparare cu uzufruct

Buna ziua, sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns.Mama mea a murit in urma cu 7 ani.in 2009 inainte cu 2 luni ca tatal meu sa se recasatoreasca am facut succesiunea, prin care tatal meu mi-a cedat partea de casa care era pe numele mamei,Acum suntem fiecare proprietari pe casa,jumatate eu si jumatate el.Doar ca tatal meu s-a recasatorit cu o persoana mult mai tanara decat el,care era tot vaduva si cu o fetita de 6 ani.In aceasta toamna urmeaza sa se mute impreuna intr-o alta casa care a primit-o de la tatal ei(care inca traieste) si care a trecut 10% din casa pe numele tatalui meu.Tata zicea ca se muta cu scopul sa ma lase pe mine sa locuiesc in casa in care am crescut, pentru ca urmeaza sa ma casatoresc si zicea sa mergem la notar sa facem acte,doar ca sa facem un act de vanzare cumparare cu uzufruct, daca bine ma exprim, el vrea sa poata locui acolo cat timp traieste (asta in cazul in care s-ar desparti de actuala sotie si ar ramane fara domiciliu) si ca eu sa nu pot sa vand casa fara consimtamantul lui.As vrea sa stiu daca facem acest act, el se poate razgandi intre timp si sa desfaca contractul?Spun asta pentru ca , casa e foarte veche si as vrea sa o renovez sau chiar sa o daram si sa construiesc alta,asta cu acceptul tatalui meu,bineinteles.Si as mai dori sa stiu daca dupa moartea lui actuala sotie ma poate ataca in instanta sa-si ceara drepturile (asta daca are).Din cate am aflat un act de vanzare cumparare simplu nu poate fi atacat,dar eu as prefera sa fie cu uzufruct sau sa aiba vreo alta clauza care sa nu poata fi atacata, pentru ca nu vreau ca tatal meu sa se simta ca si cum i-as lua totul sau ca si cum mi-ar da din "obligatia" de a ma ajuta.
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: bia_bia , utilizator 18:43, 23 Mai 2012
Veti incheia la notar cu tatal dvs un contract de vanzare cumparare prin care acesta va vinde cota lui de 50% din imobil cu obligatia de uzufruct.
Jumatate din casa este bunul propriu al tatalui Dv.In situatia in care il instraineaza catre Dv. in timpul vietii,evident ca sotia sa actuala,daca ii va supravietui, nu va avea ce mosteni.Uzufructul viager al tatalui dv. va trebui exprimat concret ( asurpa carui spatiu locativ poarta) si il puteti insera in contract.Tatal Dv. poate ataca acest contract pentru neexecutarea eventuala a vreunei clauze de catre Dv.Faptul ca " s-ar razgind " nu poate servi cu succes drept temei pentru anularea sau desfacerea contractului.
Puteti face un contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct in favoarea tatalui dvs., sotia lui nu are niciun drept asupra acestui imobil (cota tatalui este bun propriu, dobandit si prin succesiune si inainte de casatorie).
Succes!
va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie foarte delicata.vanzare-cumparare/donatie/testament? tibi12 tibi12 Va salut cu respect si sper ca cineva sa ma poata ajuta in urmatoarele: locuiesc cu parintii mei(casatoriti) intr-o casa impartita pe jumatate (fara vreun act ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere anonim anonim ce ma sfatuiti? vreau sa inchei un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pentru un teren pe care se afla o casa in care locuiesc actualii ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct sylviutza sylviutza Buna Ziua! Ma numesc Silvia,si am o nelamurire in legatura cu contractul vanzare cumparare.Bunica mea doreste sa ii iau in intretinere cu conditiile sa le ... (vezi toată discuția)