Buna ziua.
Sunt nou aici pe forum, asa ca nu stiu daca postez unde trebuie / cum trebuie sau daca s-a mai discutat o problema asemanatoare.
Sa va povestesc despre o cunoscuta, o pensionara ce anume a patit. Cand a mers sa isi scoata pensia de la Banca (o anumita banca din Romania)... a constatat ca nu o are in cont. A cerut explicatii Bancii si a primit o veste bulversanta, se pare ca femeia care statea in fata ghiseului Bancii era defapt decedata.
Va puteti da seama ca o astfel de veste nu are cum sa nu aibe repercursiuni si fizice si psihice. Doamna s-a simtit foarte stresata, aproape ca a avut un accident ca din cauza gandurilor nu a mai realizat ca trebuie sa se opreasca la culoarea rosie a semaforului la trecerea de pietoni, a avut oscilatii mari de tensiune arteriala, ameteli, inclusiv o cazatura etc.
A inceput sa se documenteze si sa ancheteze pe cont propriu situatia. A aflat ca banii de la Casa de Pensii au ajuns in contul Bancii, insa Banca, aparent fara motiv a trimis dupa cateva zile banii inapoi la Casa de Pensii, considerand ca persoana e decedata. Cum anume a putut Banca sa constate decesul persoanei, nu stiu; atata vreme cat la Casa de Pensii sau la Evidenta Populatiei acest lucru nu a fost constatat.
Dupa mai multe demersuri a reusit sa isi recupereze pensia.
Doamna nu intelege cu ce drept a considera Banca ca a decedat.
Acum vine partea a doua a povesti, pentru cei care inca nu s-au plictisit de postul meu cel lung. Doamna a discutat cu mine si ar dori sa dea in judecata Banca. Stia ca sunt student la Drept, doar ca eu nu am experienta necesara si nici cunostintele sa o pot sfatui, asa ca vin aici dupa un sfat. Plus ca doamna e foarte simpatica si zice ca ar vrea sa ajunga pana la instantele europene si ca vrea prin aceast proces sa scoata din anonimat un avocat tanar, pe care sa il ajute prin asta sa il propulseze inainte in cariera.
Cum ziceam, deocamdata, desi student la Drept, nu am cunostintele necesare sa ii dau un sfat concret.
Poate ma puteti ajuta cumva.
Pensia si-a recuperat-o.
Citez cu aproximatie "Banca nu avea nici un drept sa ma considere decedata, am trait un stres teribil cu urmari asupra sanatatii mele. As vrea sa ajut un avocat tanar, sa obtina glorie. Glorie nu pentru mine, ca eu mai traiesc decat putin, nu mai am nevoie. Si bani, din nou nu pentru mine, ci un procentaj frumos pentru tanarul avocat".
Eu din asta inteleg ca ar dori sa faca o plangere penala impotriva Bancii, dupa care sa se constitue parte civila in proces. Eu unul insa nu stiu ce temei legal ar avea.