avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Locuim in strainatate si parintii mei nu au avut nici ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Locuim in strainatate si parintii mei nu au avut nici o problema ...

Locuim in strainatate si parintii mei nu au avut nici o problema sa-si scoata pensia din Romania pina la moartea mamei de anul trecut. Am anuntat moartea mamei la CEC BANK si ni s-a spus ca avem nevoie de alta procura. Am facut 2 procuri de atunci si ni se spune ca nu sint bune. Fie ca nu scrie CEC BANK sau ca nu scrie mandat expres sau can nu am scris in mod special ridicare numerar. Aceeasi procura a fost folosita cu succes de catre mandatarul nostru ca sa deschida un cont la banca Transilvania, si de catre Casa de Pensii ca sa vireze pensia tatei. Am schimbat emailuri cu cei de la CEC si imi cer ca procura sa contina numarul contului de unde vrem sa scoatem bani + IBAN, sa scriem in procura CEC BANK si mandat expres.

Intrebarile pe care le am, sper ca nu sint prea multe:
1. In teorie, nu cred ca este nevoie sa facem 10 procuri pentru 10 situatii. Procura il mandateaze pe mandatar sa-l reprezinte pe tata in Romania in orice situatie. Mandatarul este "tata" in Romania, indiferent ca e CEC, sau Banca Transilvania, sau orice altceva.
2. Am trimis un email la CEC si i-am rugat sa-mi trimita un template/formular pe care noi doar sa-l completam. Initial au spus ca nu au asa ceva, dupa care nu mi-au mai raspuns.
3. I-am intrebat sa-mi arate legea, regulamentul, orice alteceva prin care sa-mi arate ca procura pe care am facut-o (legalizata si stampilata la consulat) nu este valida. Nu-mi raspund. Daca nu au un formular sau un regulament, pe ce baza imi spun ca o procura nu e buna. In felul asta pot sa trimit zeci de procuri si sa mi se spuna ca am scris cec cu litera mica sau ca nu am pus virgula unde trebuie. Sau pur si simplu sa facem o greseala in redactarea procurii.
4. Este posibil ca o banca sa-mi ceara ca procura sa contina numarul de cont + IBAN? Si ce sa fac, s-o trimit prin posta sau email? Nici o banca seriosa din lume nu cere asa ceva pentru ca este o chestie de securitate.
5. Ce optiuni sint ca si tata sa-si scoata banii de la CEC. Experienta pe care o avem cu ei este teribila, este un abuz faptul ca tata nu poate sa-si scoata pensia din Romania din Martie, 2020. Iar bank cec nu face absolut nici un efort pentru clientul lor, profita de situatia in care sintem.

Multumesc pentru timpul acordat,
Ovidiu
Cel mai recent răspuns: ov001ci , utilizator 03:26, 25 Ianuarie 2021
inteleg ca acum tata are cont deschis la transilvania si se ocupa cineva de ridicatul pensiei etc.
mai inteleg ca a ramas o suma blocata in contul cec. al cui e contul, al tatalui ?
decat sa faceti nu stiu cate procuri sa coste, cand o veni tatal in tara, merge la cec si inchide si contul.
daca vreti prin procura, ea trebuie sa fie speciala, tata il imputerniceste pe x sa depuna cerere la cec bank pt inchiderea contului x- complet , sa solicite retregerea sumei aflata in cont , oricum, cat mai detaliata si exacta,
nu merge, sa ii dati in judecata pt ca cu rea credinta nu iau in seama imputernicirile si se folosesc de banii dvs.


Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspuns.
Da, cu aceeasi procura pe care am incercat sa o folosim si la cec, mandatarul nostru a deschis un cont la banca Transilvania si a folosit-o si la Casa de Pensii sa transfere banii de pensie la Transilvania, nu la cec.
Suma blocata la cec este intr-un cont care apartine tatalui meu.
Cu venitul in tara este mai dificil mai ales in aceasta perioada.
Noi am vrut sa facem totul cu o procura si nu inteleg de ce trebuie sa facem procura speciala pentru cec. Dupa cum vedeti mai sus, procura a fost recunoscuta la Casa de Pensii si la Transilvania.
Nu vrem sa dam pe nimeni in judecata, vreau ca tata sa-si obtina drepturile care i se cuvin dupa 40 de ani de munca si ca cec sa nu profite de el. Ceea ce, in mod evident fac.
Nu ma intelegeti gresit, dar nu mi se pare normal ca cec-ul sa considere ca avem rea credinta sa ne obtinem banii nostrii. Daca e cineva de rea credinta in toata povestea asta sint cei de la cec.
Nu fac un minim efort sa ne ajute si faptul ca trebuie sa ne luptam pentru asa o lunga perioada de timp ca tata sa-si obtina banii mi se pare incredibil si un mare abuz.
Din pacate optiunile noastre sint limitate si ei stiu foarte bine asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura de succesiune pentru a lua banii de la pensie mihaela2761 mihaela2761 Buna Ziua, am o intrebare urgent. Eu si mama mea santem in America. Tatal meu a fost aici , are green card si este legal resident in USA. In May 2005 a facut ... (vezi toată discuția)
Ce se va intampla daca......? Tarzan2012 Tarzan2012 Azi dimineata uitandu-ma la stiri,am vazut cum procurorii DNA doresc sa-l bage la inchisoare pe fostul premier Adrian Nastase. Nu doresc sa dezbatem aici ... (vezi toată discuția)
Plata prin cec pensie de intretinere pentru minor ContSters379576 ContSters379576 Un părinte nerezident dorește să-și achite pensia de întreținere pentru minor, dar nu o poate contacta în nici un fel pe mama acestuia. La telefonul ... (vezi toată discuția)