avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura de succesiune pentru a lua banii de la pensie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura de succesiune pentru a lua banii de la pensie

Buna Ziua,
am o intrebare urgent. Eu si mama mea santem in America. Tatal meu a fost aici , are green card si este legal resident in USA. In May 2005 a facut o calatorie la Bucuresti, unde a avut un infarct si a murit. Am aflat recent ca nu a apucat sa isi ia pensie de la CEC. ( Tatal meu avea cont la CEC unde se depozita pensia). Acuma nu stiu, daca banii mai sant la CEC sau la casa pensiilor. Trebuie sa stiu, ce fel de procura si ce fel de acte sa fac de aici din America unei persoane din Romania, ca sa poate sa se duca sa ridice banii. Tata a mai fost in tara si in 2002 sau 2003, deci banii de pensie ar fi pe 2 sau 3 ani. Dar nu vrea sa ii las la guvernul roman, pentru ca tata a muncit pentru ei. Deci vreau sa stiu ce trebuie sa faca mama mea pentru a putea lua banii. Eu nu cer absolut nimic ca sa nu complicam treaba, nu vreau decat mama sa poata sa ridice banii prin un mandatar pe care il avem in Romania. Va multumesc mult.
Mihaela Anghel
Cel mai recent răspuns: mihaela2761 , utilizator 01:56, 18 Septembrie 2013
Stati linistita, de banii din conturi nu se atinge nimeni de ei, nici guvernul roman, oricare ar fi el.
Din relatarea dvs. se intelege ca nu ati facut succesiunea dupa tata altfel ar fi intrat in masa succesorala si contul in care primea pensia.
Nu se poate face procura sa scoata altcineva banii din cont. Acest lucru se va rezolva prin succesiune. Pana atunci se acumuleaza dobanda in cont.
intai dati procura si dvs si mama sa se dezbata succesiunea in Romania si tot in aceeasi procuta sa va ridice si banii din cont.
va multumesc mult de raspuns. Dar tata daca a locuit in America , pot sa fac o declaratie la notar aici precum ca mama accepta succesiunea si pe urma procura si sa o trimit persoanei in Romania? Habar nu am cum sa facem succesiunea. Se poate face la notar nu?
Multumesc pentru raspuns, dar sant tot confuzata....:( ca as vrea sa aflu cea mai rapida procedura de ridicare a banilor. Deci noi avem mandatar in Romania. Pot sa fac eu o acceptare de succesiune aici in America, adica pentru mama, si impreuna cu o procura sa trimitem la prietenul nostru sa ia banii de la CEC, sau de la casa pensiilor? Scuze ca inteleg mai greu..... 22 de ani in America, incerc sa pricep cum este cu legea in Romania :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuim in strainatate si parintii mei nu au avut nici o problema ... ov001ci ov001ci Locuim in strainatate si parintii mei nu au avut nici o problema sa-si scoata pensia din Romania pina la moartea mamei de anul trecut. Am anuntat moartea mamei ... (vezi toată discuția)
Ridicare pensie mihaela2761 mihaela2761 Buna Ziua, eu si mama santem in America. Tatal meu a decedat in 2005, si pensia lui este la CEC. Tata a fost rezident american dar a murit in Romania cand s-a ... (vezi toată discuția)
Ridicare pensie de la casa pensiilor pentru sotul decedat. mihaela2761 mihaela2761 Cum pot sa ridic pensia sotului meu care a decedat in 2005 de la Casa Pensiilor? Mentionez ca am un mandatar in Bucuresti, si are deja copii legalizate dupa ... (vezi toată discuția)