sunt cetatean roman casatorita cu un cetatean strain din afara UE. Eu sunt angajata si asigurata social in Romania si as dori sa-l fac co-asigurat pe sotul meu. Mentionez ca avem certificat de casatorie eliberat de autoritatile din Romania.
Cei de la CAS mi-au spus ca nu -l pot lua pe asigurarea mea de sanatate deoarece este strain si ca trebuie sa-i platesc contributiile de sanatate.
va intreb daca asa este sau exista vreo metoda sa-l fac totusi co-asigurat? se poate da o declaratie ca il iau pe asigurarea mea?
Sunt asigurati, potrivit Legii nr. 95 / 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond. In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator.
Nu,inseamna ca sotul dvs.nu are cetatenie romana ci este cetatean strain cu drept de sedere in tara deci nu aveti cum sa-i acordati statut de coasigurat pe asigurarea dvs.va trebui sa-si incheie un contract de asigurare.