avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Buna ziua !
Am urmatoarea problema. Locuiesc intr-o curte cu alte 3 familii de 20 de ani.Avem parti comune indivze in diferite cote curtea si gradina. Acum unul dintre vecini vrea sa iasa din indiviziune si ne cheama in judecata. Mai precis un proprietar are 11% din terenul construit si neconstruit iar ceilalti 2 au fiecare 1/2 din 89% din terenul construit si neconstruit.
In cei 11 % intra si suprafata locuintei +intrarea in curte +calea de acces la gradina sau doar teren din gradina. pentru ca el asa vrea ca cei 11% sa fie teren de gradina.Mai exact terenul are 1000 mp , 11% reprezinta 110 mp pe care el ii vrea in gradina.
Mai mult intre timp eu am vandut o parte din locuinta mea unei a 4 a familii ,care nu a fost chemata in instanta desi calea de acces este aceeasi.
Ma poate obliga cineva sa suport si eu topograful care va face imparteala + taxele de intabulare+ avocat+ alte cheltuieli daca eu nu cer iesirea din indiviziune sau trebuie sa suporte cheltuielile cel care cere, pentru ca in acest moment chiar nu dispun de banii necesari. Si daca nu pot platii ce se va intampla ?
Cel mai recent răspuns: ioasaf , utilizator 08:49, 19 Decembrie 2008
O sa va oblige instanta.
Daca nu platiti va executa silit.
Intr-un fel sau altul va trebui sa platiti chiar daca mai tarziu.In final instanta va impune acest lucru si nu ar trebui sa asteptati pana atunci.
ioasaf a scris:

In cei 11 % intra si suprafata locuintei +intrarea in curte +calea de acces la gradina sau doar teren din gradina. pentru ca el asa vrea ca cei 11% sa fie teren de gradina.Mai exact terenul are 1000 mp , 11% reprezinta 110 mp pe care el ii vrea in gradina.



Coproprietarul are 11% din tot terenul (110 mp din 1000), deci nu poate cere ca acel procent să-i fie atribuit în suprafaţă concretă doar din terenul cu destinaţie de grădină. Ar însemna să nu-i mai revină terenul de sub casă în proprietate, adică să dobîndească asupra terenului celorlalţi coproprietari un drept de superficie, construcţia lui rămînînd, după partajul în forma în care îl vrea el, pe terenul celorlalţi coproprietari.

Nu va obţine aşa ceva în instanţă, deci va fi obligat să suporte singur toate costurile (expertiza, taxa de timbru, ba chiar şi onorarul avocatului pe care îl veţi angaja).

Liviu S.Bordaş
multumesc ! oricum va trebui chemat in instanta si cel deal 4 coproprietar deoarece a fost depusa o schita cu terenul din care au sters pur si simplu un garaj ce apartine acestora pentru a arata ca exista cale de acces spre gradina dupa ce isi va inchide portiunea care doreste dar in realitate existand acest garaj ( cu o vechime de aproximativ 30 de ani si care este trecut in CF celei dea 4 familii si care cu rea intentie nu a fost depus la dosar) ramane o cale de acces spre gradina de 30 cm ori din cate stiu conform legii calea de acces trebuie sa fie de un metru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce înseamnă ,,coproprietate forțată'', și cum pot face cadastrul și întabularea terenului pe care îl dețin într-o curte cu alți 2 proprietari? iuliana_reky iuliana_reky Buna ziua, doresc sa fac cadastru si intabularea casei si terenului pe care il detin intr-o curte cu alti 2 propietari. Fiecare propietar detine casa si ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune-teren intravilan PAS22 PAS22 Buna ziua! Am o mare ruagaminte: ajutati-ma in rezolvarea urmatoarei probleme: Am cumparat 250mp cota indiviza dintr-un teren total de 350 mp(construit si ... (vezi toată discuția)
Care ar fi formalitățile pentru ieșirea din indiviziune Rezolvarea Rezolvarea Buna ziua, Aș dori să vă cer sfatul referitor la situația unui condominiu. În acest condominiu sunt mai multi proprietari, iar curtea, ... (vezi toată discuția)