avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care ar fi formalitățile pentru ieșirea din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care ar fi formalitățile pentru ieșirea din indiviziune

Buna ziua,



Aș dori să vă cer sfatul referitor la situația unui condominiu.

În acest condominiu sunt mai multi proprietari, iar curtea, culuarele și podurile sunt declarate cu drept de acces comun pentru toti proprietarii.
Partea din spate a curții este în mare măsură nefolosită.
Familia mea, care este proprietara unuia dintre apartamente, plăteste o chirie pentru o suprafață de teren, dar care nu știm exact unde ar fi situată în acea curte, deoarece nu este menționată în nici un act pe care îl avem.
În plus, știm din CF care este suprafata fiecărui apartament și care este cota parte de teren de sub clădire pentru care sunt cei din condominiu proprietari, dar nu am văzut nici un document în care să fie notat care sunt porțiunile de teren pentru care platește fiecare o chirie. De altfel nici nu știm dacă și cât teren are în chirie fiecare dintre ceilalți proprietari.

Un alt aspect se referă la culuarele de acces din condominiu. Unul dintre acestea reprezintă unica cale de acces care conduce la apartamentul nostru, în exclusivitate. Toti ceilalți proprietari / vecini au alte căi de acces directe către locuințele personale, prin urmare nu au nevoie să folosească aceast culuar, decât doar dacă vor să ocolească traseul.

Pentru că situația este destul de incomodă deja de foarte mult timp, ne-am gândit să demarăm formalitățile pentru ieșirea din indiviziune.

În acest scop, am dori să știm urmatoarele:
1. Dacă și cum se poate ieși din indiviziune.
2. Cum putem ști unde este localizată în acea curte, partea de teren pentru care plătim chirie.
3. Dacă în urma ieșirii din indiviziune există vreo formă legală pentru a putea cumpăra sau concesiona acea parte de teren și dacă o putem noi alege într-un anumit loc, respectiv în fata apartamentului nostru și să o delimităm, fără a afecta accesul vecinilor prin curte.
4. Dacă la ieșirea din indiviziune putem solicita ca acel culuar din fata apartamentului nostru, care reprezintă unica cale de acces la proprietatea noastra, să îl obținem cu dreptul unic de folosire, pe toata lungimea corespunzatoare proprietatii noastre și care ar fi formele legale în acest scop.
5. Cum se poate obține dreptul de a folosi o parte din pod/ întregul pod pentru o eventuală mansardare.
6. Cum putem afla dacă se poate concesiona terenul, din partea de spate a condominiului, care în acest moment nu este folosit.
7. Care ar fi durata estimativă a formalităților necesare.
8. Care ar fi costurile estimative pentru toate aceste demersuri.



Vă rog să imi spuneți cu cine am putea comunica direct.

Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: Rezolvarea , utilizator 17:05, 3 Iunie 2020
Iesirea din indiviziune se poate face in fata notarului, daca TOȚI va intelegeti, daca nu... prin instanta...
Legat de costuri... depinde de procedura...fiecare notar are un pet...in instanta o sa trebuiasca expertize, avocat....
Legat de terenul din spate...autati proprietarul si discutati cu dumnealui.
Dupa iesirea din indiviziune puteti construi orice permite Certificatul de urbanism si Autorizatia de constructie.
Buna ziua!

Va multumesc pentru raspuns.

Proprietarul este Statul Român, Primaria. Nu am inteles pana acum care este forul la care trebuie sa ne adresam pentru a sti ce este cu acel teren, cine ne poate spune ce regim are si daca se poate concesiona si in ce conditii.

Curtea a fost initial mai mare, de fapt a fost o gradina care practic pe nesimtite a fost luata prin concesionare de cineva din afara condominiului, nici macar nu cunoastem persoana si fara ca cineva sa ii intrebe pe proprietarii din curte daca sunt de acord, cu toate ca ani de zile am platit chirie la Primarie pe acel teren.

Referitor la indiviziune, ne asteptam sa fie mai degraba prin instanta, desi nu am dori deloc. De aceea am solicitat o recomandare catre un avocat/ un serviciu de avocatura specializat pe astfel de situatii.

Multumesc inca o data!

In primul rand este necesara o expertiza extrajudiciara prin care cereti unui expert judiciar de specialitate -topografie, geodezie si cadastru.
Obiectivele expertizei :
- identificarea intregului imobil -teren si constructii,
determinarea suprafetei reale si a celei din acte, a suprafetei construite si neconstruite,
- stabilirea regimului juridic al terenului,.
Dupa aceasta, daca imobilul teren neconstruit este comod partajabil, să se faca propuneri de partajare tinandu-se cont de caile de acces- adica sa nu se creeze locuri infundate.
Buna ziua1

Va multumesc mult pentru raspuns, este de mare folos.

Pentru a contacta un expert judiciar de specialitate -topografie, geodezie si cadastru, ne puteti consilia catre o institutie anume sau sa ne orientam dupa informatiile de pe Internet?

Va mulultumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziunea curtii. condominiu sau nu? Griffy72 Griffy72 Situatia: 2 corpuri de cladire intr-o singura curte pentru 3 familii. O casa apartine unei familii. Cealalta casa tip vagon are un apartament in fata ... (vezi toată discuția)
Neclaritati privind suprafata indiviza Gabi9729 Gabi9729 Buna ziua, rog, daca se poate, sa ma ajutati cu niste clarificari referitoare la suprafata \'indiviza\' care apartine tuturor proprietarilor dintr-un ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă ,,coproprietate forțată'', și cum pot face cadastrul și întabularea terenului pe care îl dețin într-o curte cu alți 2 proprietari? iuliana_reky iuliana_reky Buna ziua, doresc sa fac cadastru si intabularea casei si terenului pe care il detin intr-o curte cu alti 2 propietari. Fiecare propietar detine casa si ... (vezi toată discuția)