Buna ziua,
Aș dori să vă cer sfatul referitor la situația unui condominiu.
În acest condominiu sunt mai multi proprietari, iar curtea, culuarele și podurile sunt declarate cu drept de acces comun pentru toti proprietarii.
Partea din spate a curții este în mare măsură nefolosită.
Familia mea, care este proprietara unuia dintre apartamente, plăteste o chirie pentru o suprafață de teren, dar care nu știm exact unde ar fi situată în acea curte, deoarece nu este menționată în nici un act pe care îl avem.
În plus, știm din CF care este suprafata fiecărui apartament și care este cota parte de teren de sub clădire pentru care sunt cei din condominiu proprietari, dar nu am văzut nici un document în care să fie notat care sunt porțiunile de teren pentru care platește fiecare o chirie. De altfel nici nu știm dacă și cât teren are în chirie fiecare dintre ceilalți proprietari.
Un alt aspect se referă la culuarele de acces din condominiu. Unul dintre acestea reprezintă unica cale de acces care conduce la apartamentul nostru, în exclusivitate. Toti ceilalți proprietari / vecini au alte căi de acces directe către locuințele personale, prin urmare nu au nevoie să folosească aceast culuar, decât doar dacă vor să ocolească traseul.
Pentru că situația este destul de incomodă deja de foarte mult timp, ne-am gândit să demarăm formalitățile pentru ieșirea din indiviziune.
În acest scop, am dori să știm urmatoarele:
1. Dacă și cum se poate ieși din indiviziune.
2. Cum putem ști unde este localizată în acea curte, partea de teren pentru care plătim chirie.
3. Dacă în urma ieșirii din indiviziune există vreo formă legală pentru a putea cumpăra sau concesiona acea parte de teren și dacă o putem noi alege într-un anumit loc, respectiv în fata apartamentului nostru și să o delimităm, fără a afecta accesul vecinilor prin curte.
4. Dacă la ieșirea din indiviziune putem solicita ca acel culuar din fata apartamentului nostru, care reprezintă unica cale de acces la proprietatea noastra, să îl obținem cu dreptul unic de folosire, pe toata lungimea corespunzatoare proprietatii noastre și care ar fi formele legale în acest scop.
5. Cum se poate obține dreptul de a folosi o parte din pod/ întregul pod pentru o eventuală mansardare.
6. Cum putem afla dacă se poate concesiona terenul, din partea de spate a condominiului, care în acest moment nu este folosit.
7. Care ar fi durata estimativă a formalităților necesare.
8. Care ar fi costurile estimative pentru toate aceste demersuri.
Vă rog să imi spuneți cu cine am putea comunica direct.
Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns:
Rezolvarea , utilizator
17:05, 3 Iunie 2020