avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere salariala

am fsot chemat in aceasta saptamana la biroul resurse umane si mi s-a pus in fata o hartie in 4 exemplare (pe care am refuzat sa o semnez) ,prin care mi se aducea la cunostiinta urmatoarele;
-in 2009 mi s-a calculat gresit banii pe c.o. si am primit mai mult cu 300 lei
-in 2010, 2011 mi s-a calculat gresit salariul in diverse luni primind in plus 700 lei
-trebuia sa semnez ca sunt de acord cu retinerea sumelor respective in "n" rate
este legal sa restitui sumele care zic ei sunt necuvenite dupa atata timp?
daca nu,sau da, in temeiul caror legi coduri sau mai stiu eu...va rog frumos.
mentionez ca lucrez la o societate bugetara. mii de multumiri
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:41, 25 Mai 2012
Pentru ce au constatat acesle sume ca primite necuvenit de dvs ? ... Codul Muncii prevede ca, salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie (art.256 alin.1).

Recuperarea sumelor se poate face prin :
- actiune in instanta
- acordul partilor, in limita a 5 salarii minime brute pe economie. Ceea ce depaseste aceasta suma se va recupera pe calea instantei de judecata.

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Pentru ce au constatat acesle sume ca primite necuvenit de dvs ?


vina este a celor de la financiar ei calculandu-mi salariul gresit (in plus), deci in niciun caz nu ma incadrez la art.254
Pentru recuperarea sumei primite in plus va puteti incadra in dispozitiile art.254 C.mun. ... angajatorul va trebui sa recupereze banii platiti in plus de la dvs .. dvs puteti actiona in instanta pe cel vinovat de calculul gresit al salariului ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sume necuvenite datorate de salariat madalinatone madalinatone Buna ziua, Cum pot sa opresc o suma datorata de salarit in urma unei diurne platite si necuvenite? Nu vreau articole de lege copy-paste deja le cunosc. Deci ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in plus ludeea ludeea Buna ziua, In cazul in care unui angajat i-au fost acordate mai multe zile de co (in ultimii 2 ani) decat prevedea cim-ul acestuia, angajatorul se poate ... (vezi toată discuția)
Recuperare valoare concediu necuvenit dmhrm3 dmhrm3 Am un salariat care in urma incetarii activitatii a ramas cu sume neachitate catre angajator(concediu odihna incasat necuvenit, valoare utilitati camin). Cum ... (vezi toată discuția)