Am facut un contract de comodat pentru terenul meu cu o societate, in contractul de comodat specificandu-se cadurata este " pentru toata durata existentei constructiei".
Ma intereseaza sa stiu daca pot invoca in instanta accesiunea, bineinteles cu justa despagubire. In contractul de comodat este specificat doar ca " ofer spre folosinta terenul in scopul desfasurarii activitatii comerciale pe o perioada de 3 ani", nu se specifica "in scopul edificarii unei constructii". Ulterior, mai precis dupa un an, am facut un act aditional in care durata de 3 ani s-a marit la "perioada existentei constructiei".
De asemenea mi-ar fi de ajutor un model de actiune.
Chestiunea este putin delicata si nu suntem siguri ca am inteles exact ce doriti.
Proprietatea unui lucru mobil sau imobil da drept asupra tot ce produce lucrul si asupra tot ce se uneste, ca accesoriu, cu lucrul, intr-un mod natural sau artificial. Acest drept se numeste drept de accesiune."
Intrucat in cazul in care cele doua lucruri apartin unor proprietari diferiti, titularul dreptului asupra lucurlui mai important devine si titularul dreptului asupra lucrului mai putin important, accesiunea apare si ca un mod de dobandire a proprietatii.
Dumneavoastra doriti sa anulati comodatul, sau sa obtineti dreptul asupra cladirilor construite pe terenul dumneavoastra?
Poate ne redaţi mai fidel clauza din actul adiţional. Cînd l-aţi încheiat, exista construcţia la care faceţi referire? Nu putem judeca înţelesul unui act doar citind un fragment din el. Nici nu v-ar folosi la nimic o astfel de interpretare.
Cand am incheiat actul aditional exista deja constructia.. Clauza este exact asa " susbsemnatul X , in numele si pentru SC Y SRL, in calitate de comodatara, am preluat terenul identificat mai sus,pentru toata perioada existentei constructiei, in scopul desfasurarii activitatii societatii comodatare.".
Insa eu nu mi-am dat nicioadata acord expres de as se edifica pe teren ci doar " subsemnatul comodant incredintez spre folosinta gratuita SC Y SRL, un teren de constructii situat in (...) , in scopul desfasurarii activitati societatii comerciale"
Datorita faptului ca societatea comodatara vrea sa vanda imobilul construit pe terenul meu doresc sa invoc accesiunea pentru a obtine dreptul asupra cladirii, bineinteles cu o justa despagubire
Aţi putea invoca accesiunea doar dacă constructorul nu va dovedi existenţa unei convenţii prin care să vă fi dat acordul ca el să construiască. Ori, contractul de comodat prin care i-aţi transmis dreptul de folosinţă asupra terenului în scopul desfăşurării activităţii comerciale, unit cu recunoaşterea existenţei construcţiei realizate de comodatar, cu recunoaşterea dreptului de folosinţă al comodatarului pe toată durata construcţiei, precum şi cu specificul activităţii comerciale a comodatarului, activitate care, presupun, nu se putea desfăşura pe un simplu teren, ci necesita şi construirea unui obiectiv care să facă terenul apt desfăşurării activităţii, ar putea conduce la ideea că societatea comodatar a avut acordul dumneavoastră de a construi, devenind astfel titulara dreptului de proprietate asupra construcţiei şi titulara unui drept de superficie asupra terenului.
Ceea ce nu înseamnă că, aducînd alte argumente, nu aţi putea avea cîştig de cauză.
Nu stiu in mod exact actele, toate, ca depinde de multe, inclusiv, de exemplu, de obiectul de activitate al societatii...
Daca ea cultiva pepeni, ok, poate ca va credea careva ca nu doreau sa construiasca...
Dar daca e o spalatorie sau orice altceva care ar implica o constructie, daca scrie ceva pe undeva de birouri, daca le-ati dat acord de racordare la electrica etc., s-ar putea prezuma ca exista un acord.
Asta si cu actul semnat de dv. care aminteste clar de o constructie... adica dati acord la "comodat" pentru perioada existentei unei constructii care nu exista si cu a carei construire nu sunteti de acord...
Ce dumnezeu, pe dv. v-ar convinge o astfel de argumentare?
In plus, ati scris dv. acolo comodat, dar nu prea seamana si nici nu rasare a comodat... Mai degraba a constituire de drept real, sincer... :)
Exista autorizatie de construire? Pe ce nume, al dv. sau al societatii?