in data de 21.03.2012 am facut o sesizare la ITM in legatura cu neplata contributiei la stat pentru cartea de munca a patronilor societatii la care am lucrat pana la 15.01.2012.cum este posibil ca nici pana astazi25.05.2012 sa nu primesc nici un rezultat?contractul meu s-a incheiat in 15ianuarie si nu am putut beneficia de somaj pentru ca nu au fost platite contributele la stat.cine poate sa raspunda de aceste luni pe care eu le-am pierdut?
ITM-ul nu are nicio legatura cu plata sau neplata contributiilor catre bugetul de stat .. acesta intra in competenta Ministerului Finantelor Publice si a institutiilor subordonate acestuia, ANAF, Garda Financiara etc.
Vinovat este angajatorul .. in acest sens, il puteti actiona in judecata .
Art. 253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
articolul 265 din codul muncii republicat
(5) In cazul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la alin. (2) si (3) si la art. 264 alin.
(3) , angajatorul va fi obligat sa plateasca sumele reprezentand:
b) cuantumul tuturor impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari sociale pe care angajatorul le-ar fi platit daca persoana ar fi fost angajata legal, inclusiv penalitatile de intarziere si amenzile administrative corespunzatoare;
Nu sunt incidente prevederile legale citate in speta prezentata de catre initiatorul acestui topic .....
Art.264 alin. 2 si 3 C.mun. se refera la savarsirea unor infractiuni care nu au legatura cu topicul deschis ...
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza si infractiunea constand in refuzul repetat al unei persoane de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate, potrivit legii.
(3) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.
1. Este vina angajatorului si a Agentiei de Somaj care nu cunosc(!?) faptul ca Legea 76/2002 s-a modificat si acum spune:
Art.5
... V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
... Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
2. Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.
- Datoria se dovedeste cu declaratiile nominale (D112) intocmite si depuse lunar de catre angajator, in care sunt specificate contributiile datorate la somaj, pensie si sanatate.
- Daca nu sunt depuse aceste declaratii atunci Agentia de Somaj are dreptate ca nu poate aproba indemnizatia de somaj.
3. Mergeti la Agentia de Somaj cu textele de lege de mai sus si solicitati sa va primeasca actele si sa emita decizia fie ca va este sau nu favorabila.