avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Venituri din activitati independente in calculul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Venituri din activitati independente in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului

Buna ziua,

Am o nelamurire in ceea ce priveste veniturile ce se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului.
Am inteles ca se iau in considerare venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal.
Situatia mea este urmatoarea: sunt angajata la o societate comerciala din anul 2005 fara intrerupere - cu salariu minim pe economie. Pentru a nu plati taxe si impozite la stat, angajatorul mi-a propus sa-mi plateasca anumire comisioane si prestari servicii pe o societate comerciala la care sunt asociat si administrator.
Societarea are 2 asociati (dintre care unul sunt eu) si a inregistrat venituri si din alte activitati decat cele care au fost prestate catre societatea comerciala la care sunt angajata cu carte de munca.
Intrebarea mea este urmatoarea: Pot fi luate in calcul si aceste venituri impozabile (pentru care exista contracte si facturi emise) care au fost prestate pentru societatea la care eu sunt angajata cu contract de munca?
Precizez ca la societatea comerciala la care sunt asociat si administrator nu sunt angajata cu carte de munca.

Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!
Va multumesc anticipat!

Dana P.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:42, 17 Decembrie 2008
De curand, art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului [1] a fost modificat prin art. I din Legea nr. 257/2008[2].

Astfel: “Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal3, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.”
Mai multe detalii in acest sens le puteti gasi aici:http: //www.avocatnet.ro/content/articles/id_13725/Calculul/indemnizatiei/lunare//pentru/cresterea/copilului/-/consideratii.html
Multumesc pentru raspuns dar din pacate nu m-ati ajutat deloc. Ordonanta de Urgenta am citit-o doar ca nu imi este clar, de aceea am apelat la dumneavoastra.
Intrebarea era:
In media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, pot intra, pe langa salarii si veniturile impozabile inregistrate pe o societate comerciala la care sunt asociat si administrator (parte dintre aceste venituri provin din activitati prestate pentru societatea comerciala la care sunt angajata - unii angajatori recurg la acest artificiu pentru a fi scutiti de anumite taxe).

Multumesc,
Dana
Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.
Potrivit art. 46 din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele obtinute din exercitarea profesiilor libere, precum si din practicarea unei meserii.
Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veniturile din contractul civil se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului? Razvan Marinescu Razvan Marinescu Buna ziua, Asta este de fapt intrebarea: veniturile din contractul civil se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului? Este ... (vezi toată discuția)
Vreau sa stiu mimioomi mimioomi sunt gravida in luna a 7..lucrez ca si persoana fizica ...in coafura... sunt platitor se impozit ..la norma de venit... la cartea de munca nu am mai contribuit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cic cristinabe cristinabe Buna ziua! Sunt insarcinata, urmand ca in noiembrie 2010 sa nasc. Din septembrie 2009 nu mai realizez venituri din salarii, insa sunt inregistrata ca actionar ... (vezi toată discuția)