avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Trofeul calitatii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Trofeul calitatii

Ce parere aveti despre retragerea partii vatamate din proces in dosarul "Trofeul calitaii" ?
Ce inseamna retragerea ISC din proces?
Ma intereseaza exclusiv partea de procedura penala si nu simpatiile politice ale unuia sau altuia, cu trimitere la textul de lege.
Multumesc
Practic, statul a renuntat a mai cere daune materiale in cazul in care Nastase & co ar fi gasiti vinovati.

Daca nu ma insel, intervine prescriptia in iunie.
dar in privinta partii penale?
Retragerea partii civile din proces presupune renuntarea partii vatamate prin infractiune ( si constituita parte civila in procesul penal) , la recuperarea prejudiciului cauzat prin savarsirea infractiunii .
Despre constituirea de parte civila si retragerea partii civile din procesul penal , relevante sunt cateava articole din Codul de procedura penala, respectiv art. 14 si 346.
Din punct de vedere al efectelor renuntarii partii civile asupra rezultatului actiunii penale, din punctul meu de vedere , aceasta renuntare ar echivala cu lipsa prejudiciului. Ori pentru inculpat acest lucru nu ar putea fi decat benefic fiindca, pe de o parte, lipsa prejudiciului poate avea efect atenuant cu privire la individualizarea pedepsei, ca si un prejudiciu cat mai mic sau repararea prejudiciului in timpul procesului.
Ramane de vazut cum se va finaliza procesul dupa exercitarea cailor de atac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delapidare impacarea partilor ncp uqadwe uqadwe Buna, Am inteles ca in NCP impacarea partilor pentru cazurile de delapidare poate inlatura raspunderea penala. Sau mai exact retragerea plangerii. Este ... (vezi toată discuția)
Proces civil in caz de furt polfyn24 polfyn24 Buna,aproximativ in urma cu o luna mi-a fost sparta masina si sustrase bunuri in valoare de aproximativ 700 ron.Hotii in momentul de fata sunt prinsi iar eu ... (vezi toată discuția)
Consecinte delapidare cicinela cicinela Buna ziua.va rog sa-mi spuneti ce pedeapsa poate primi o persoana pentru o delapidare de la locul de munca in valoare de 6000 de ron. Ce trebuie facut?Va ... (vezi toată discuția)