avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... comisie rogatorie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

comisie rogatorie

????? comisie arogatorie?????
ce este?
Comisia rogatorie este procedura de obtinere a probelor de catre o alta instanta de grad egal decat cea la care este cauza pe rol sau de catre un alt organ de urmarire penala ( de pilda luarea unei marturii, se face de un alt organ, de la alta instanta , la domiciliul martorului sau acolo unde acesta se afla) .


Art. 132 Cod propcedura penala- Conditii pentru dispunerea comisiei rogatorii

(1) Cand un organ de urmarire penala sau instanta de judecata nu are posibilitatea sa asculte un martor, sa faca o cercetare la fata locului, sa procedeze la ridicarea unor obiecte sau sa efectueze orice alt act procedural, se poate adresa unui alt organ de urmarire penala ori unei alte instante, care are posibilitatea sa le efectueze.

(2) Punerea in miscare a actiunii penale, luarea masurilor preventive, incuviintarea de probatorii, precum si dispunerea celorlalte acte procesuale sau masuri procesuale nu pot forma obiectul comisiei rogatorii.

(3) Comisia rogatorie se poate adresa numai unui organ sau unei instante egale in grad.

Art. 133: Continutul comisiei rogatorii

(1) Rezolutia sau incheierea prin care s-a dispus comisia rogatorie trebuie sa contina toate lamuririle referitoare la indeplinirea actului care face obiectul acesteia, iar in cazul cand urmeaza sa fie ascultata o persoana, se vor arata si intrebarile ce trebuie sa i se puna.

(2) Organul de urmarire penala sau instanta de judecata care efectueaza comisia rogatorie poate pune si alte intrebari, daca necesitatea acestora rezulta in cursul ascultarii.

Art. 134: Drepturile partilor in cazul comisiei rogatorii

(1) Cand comisia rogatorie s-a dispus de instanta de judecata, partile pot formula in fata acesteia intrebari, care vor fi transmise instantei ce urmeazaa efectua comisia rogatorie. (2) Totodata, oricare dintre parti poate cere sa fie citata la efectuarea comisiei rogatorii. (3) Cand inculpatul este arestat, instanta care urmeaza a efectua comisia rogatorie dispune desemnarea unui ap arator din oficiu, care il va reprezenta.

Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisie rogatorie? roxyalexandru roxyalexandru Se poate solicita comisie rogatorie dupa inceperea urmaririi penale?(dupa ce s-au facut deja audieri) (vezi toată discuția)
Audiere martor/inculpat laur2013 laur2013 In ce conditii un martor poate fi audiat la domiciliul acestuia daca sectia de politie este din alt judet? In ce conditiipoate fi audiat un inculpat daca ... (vezi toată discuția)