In ce conditii un martor poate fi audiat la domiciliul acestuia daca sectia de politie este din alt judet?
In ce conditiipoate fi audiat un inculpat daca acesta nu locuieste pe raza sectie de politie(adica intr-un alt judet decat sectia de politie)?
Martorul sau inculpatul poate fi audiat prin comisie rogatorie in situatile prevazute de disp.art.200 din n. cod de proc.pen., cu titlu de exceptie al.2 acele masuri neputand forma obiectul unei comisii rogatorii.
Art. 200
Comisia rogatorie
(1) Când un organ de urmărire penală sau instanţa de judecată nu are posibilitatea să asculte un martor, să facă o cercetare la faţa locului, să procedeze la ridicarea unor obiecte sau să efectueze orice alt act procedural, se poate adresa unui alt organ de urmărire penală ori unei alte instanţe, care are posibilitatea să le efectueze.
(2) Punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive, încuviinţarea de probatorii, precum şi dispunerea celorlalte acte procesuale sau măsuri procesuale nu pot forma obiectul comisiei rogatorii.
(3) Comisia rogatorie se poate adresa numai unui organ sau unei instanţe egale în grad.
(4) Ordonanţa sau încheierea prin care s-a dispus comisia rogatorie trebuie să conţină toate lămuririle referitoare la îndeplinirea actului care face obiectul acesteia, iar în cazul când urmează să fie ascultată o persoană, se vor arăta şi întrebările ce trebuie să i se pună.
(5) Organul de urmărire penală sau instanţa de judecată care efectuează comisia rogatorie poate pune şi alte întrebări, dacă necesitatea acestora rezultă în cursul ascultării.
(6) Când comisia rogatorie s-a dispus de instanţa de judecată, părţile pot formula în faţa acesteia întrebări, care vor fi transmise instanţei ce urmează a efectua comisia rogatorie.
(7) Totodată, oricare dintre părţi poate cere să fie citată la efectuarea comisiei rogatorii.
(8) Când inculpatul este arestat, instanţa care urmează a efectua comisia rogatorie dispune desemnarea unui avocat din oficiu, care îl va reprezenta, în absenţa avocatului ales.
Comisia rogatorie este reglementata in baza legislativa?
Daca voi fi amendat pentru neprezentare ce pot face?Pe ce baza legala ma pot sprijini?In ambele cazuri martor/inculpat.
Am fost condamnat la 3 ani închisoare pentru trafic de persoane și acum sunt la apel,am executat 9 ani și 8 luni zi la zi , recunoscut de instanța că sunt fapte concrete,dar mă ține la arest la domiciliu,cu totul că am executat aproape ,,10 ani deja,este temeinică ținerea mea la arest la domiciliu??
@laur2013:
Nu va asteptati sa va audiaze prin comisie rogatorie doar ca nu domiciliati in judetul unde se afla organul judiciar care instrumenteaza dosarul, trebuie sa existe si alte motive serioase.
Daca sunteti martor aveti obligaţia sa va prezentati la chemările organelor judiciare, altfel se poate emite mandat de aducere împotriva dvs si puteti fi amendat.
Persoana amendată poate cere anularea ori reducerea amenzii. Cererea de anulare sau de reducere se poate face în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanţei ori a încheierii de amendare. Cerere trebuie sa fie motivata si sa justificati de ce nu v-ati indeplinit obligatia,
Trebuie sa stiti ca martorul are dreptul de a beneficia de restituirea cheltuielilor prilejuite de chemarea în faţa organelor judiciare.
Ca inculpat, aveti de asemenea obligaţia de a se prezenta la chemările organelor judiciare, iar în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, se poate emite mandat de aducere împotriva dvs, iar în cazul sustragerii, judecătorul poate dispune arestarea preventiva.
Daca sunteti inculpat, nu primiti amenda in caz de neprezentare.