avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum este legal?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum este legal?

Buna ziua,
Vreau sa ma lamuresc si eu intr-o problema si anume sotul meu a avut un proces penal pentru infractiunea prevazuta de art.85 alin.5 din OUG nr.195/2002,privind circulatia pe drumurile publice republicata,cu alicarea art.74 alin.1 lit.a Cod penal,in referire la art.76 alin.1 lit.d Cod penal, pe scurt a refuzat sa i se recolteze probe biologice de sange,deoarece are o fobie contra acelor( in speta -de seringa-),a primit ca pedeapsa un an cu suspendare si trei ani termen de incercare,iar in urma apelului declarat atat de el cat si de Parchet i s-a marit pedeapsa la 2 ani si termen de incercare 4 ani,sentinta pronuntata pe 29/10/2010,apoi sotul meu a facut recurs care i-a fost respins ca nefondat pe data de 10/01/2011.
Intrebarile mele sant:
1- la ce data v-a expira pedeapsa?
2- in timpul termenului de incercare poate sa sustina iar examenul de dobandire a permisului auto?
3- cat timp dureaza pedeapsa ? 2 ani sau 6 ani?
4- la expirarea pedepsei trebuie sa deschida proces pentru reabilitare?

Multumesc pentru rabdarea si timpul acordat!

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cel mai recent răspuns: doina_dana , utilizator 09:09, 26 Mai 2012
1. nu inteleg ce inseamna expirarea pedepsei.
2. puteti obtine permisul duap implinirea unui termen de 1 an de la data raminerii definitive a sentintei de condamnare - dupa 11.01.2012;
3. pedeapsa este de 2 ani (4 ani este termen de incercare);
Pedeapsa se va considera executata dupa trecerea a 6 ani , 2 ani plus cei 4 ani, care compun termenul de incercare. Daca in acest timp condamnatul nu incalca obligatiile impuse pe perioada de incercare si nici nu comite alte infractiuni in acest timp, el va fi reabilitat in temeiul legii, fara a fi necesar sa deschidas proces de reabilitare.
Sotul dvs. va putea sustine un nou examen pentru obtinerea permisului dupa trecerea unui an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
4 ani reprezinta termen de incercare conf.art.82.c.p. fiind compus din 2 ani pedeapsa aplicata plus inca 2 ani.
Conf. ART. 86
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.
Deci pedeapsa se considera executata dupa 4 ani.
Spuneti-ne ce articol este scris in hotararea de condamnare, art 81 Cod penal sau art. 86 indice 1, adica suspendarea conditionata a executarii pedesei sau despre suspendarea pedepsei sub supraveghere?
Fiindca, in cazul suspendarii executarii pedespei sub supraveghere termenul de incercare poate fi mai mare de 4 ani, altfel , daca peadeapsa a fost aplicata conform art. 81, iar pedeapsa aplicata efectiv este de 2 ani, la aceasta pedeapsa se mai pot adauga doar doi ani.Deci pedeapsa ,,ar expira,, dupa 4 ani de la ramanearea definitiva a hotararii de condmanare.
Deci in hotarare scrie asa:
majoreaza pedeapsa aplicata inculpatului pt savarsirea infractiunii prev. de art. 87 alin.5 din OUG nr.195/2002 de la 1 an inchisoare la 2 ani inchisoare,prin inlaturarea circumstantelor atenuante prev. de art.74 alin 1 lit.a Cod penal.Majoreaza de la 3 ani la 4 ani termenul de incercare pt care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a celei accesorii.
Deci daca recursul a fost respins pe 10/01/2011, dupa 1 an sau dupa 2 ani poate sa obtina permisul?
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2012
doina_dana, utilizator

Alte discuții în legătură

Sentinta alcool la volan sabin_is sabin_is Buna ziua! In urma cu un an am fost prims cu o alcolemie de 1.75 in sange. Am primit in urma cu o luna 1 an de inchisoare de suspendare, anularea permisului si ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier judiciar hadrian74 hadrian74 In cursul lunii februarie 2011 am fost depistat de agentii de politie conducind autoturismul proprietate personala, pe drumurile publice, avand o ... (vezi toată discuția)
O sentinta greu de descalcit !!! r111 r111 #-o[quot] Va rog sa mi explicati intr-un limbaj popular ce vrea sa zica aceasta sentinta.. ... (vezi toată discuția)