avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum este legal?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum este legal?

Buna ziua,
Vreau sa ma lamuresc si eu intr-o problema si anume sotul meu a avut un proces penal pentru infractiunea prevazuta de art.85 alin.5 din OUG nr.195/2002,privind circulatia pe drumurile publice republicata,cu alicarea art.74 alin.1 lit.a Cod penal,in referire la art.76 alin.1 lit.d Cod penal, pe scurt a refuzat sa i se recolteze probe biologice de sange,deoarece are o fobie contra acelor( in speta -de seringa-),a primit ca pedeapsa un an cu suspendare si trei ani termen de incercare,iar in urma apelului declarat atat de el cat si de Parchet i s-a marit pedeapsa la 2 ani si termen de incercare 4 ani,sentinta pronuntata pe 29/10/2010,apoi sotul meu a facut recurs care i-a fost respins ca nefondat pe data de 10/01/2011.
Intrebarile mele sant:
1- la ce data v-a expira pedeapsa?
2- in timpul termenului de incercare poate sa sustina iar examenul de dobandire a permisului auto?
3- cat timp dureaza pedeapsa ? 2 ani sau 6 ani?
4- la expirarea pedepsei trebuie sa deschida proces pentru reabilitare?

Multumesc pentru rabdarea si timpul acordat!

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cel mai recent răspuns: doina_dana , utilizator 09:09, 26 Mai 2012
Dupa 4 ani se considera executata pedeapsa,cum v-am spus si mai devreme.
Pedeapsa de 2 ani cu suspendare condiţionată pe un termen de încercare de 4 ani a rămas definitivă la data repingerii recursului, respectiv la 10.01.2011. De la această dată se calculează termenul de încercare, care este de 4 ani şi se va împlini pe 10.01.2015. Aceasta este datal a care va interveni reabilitarea de drept, deci nu trebuie să mai faceţi acţiune, dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune în acest interval şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.
Dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.
2.În timpul termenului de încercare soţul se poate prezenta la examenul pentru obţinerea unui nou permis de conducere, dacă a trecut 1 an de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, aşa cum am spus 10.01.2011, deci 10.01.2012, conform Art. 116 din OUG192/2002 republicată.
3.La împlinirea termenului de încercare scoateţi un cazier şi dacă mai apare menţiunea referitoare la hotărârea de condamnare, care în mod normal nu ar mai trebuie să apară, introduceţi totuşi o cerere prin care să fie constatată reabilitarea de drept.
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2012
Francisc Gerber, Avocat
Multumesc pentru raspunsuri!
Au fost mai mult decat utile.
doina_dana a scris:

Deci in hotarare scrie asa:
majoreaza pedeapsa aplicata inculpatului pt savarsirea infractiunii prev. de art. 87 alin.5 din OUG nr.195/2002 de la 1 an inchisoare la 2 ani inchisoare,prin inlaturarea circumstantelor atenuante prev. de art.74 alin 1 lit.a Cod penal.Majoreaza de la 3 ani la 4 ani termenul de incercare pt care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a celei accesorii.
Deci daca recursul a fost respins pe 10/01/2011, dupa 1 an sau dupa 2 ani poate sa obtina permisul?

Sotul dvs. poate da examen pentru permis de conducere dupa 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti. Trebuie doar sa cititi in hotarare, daca nu cumva, pe perioada incercarii ii este interzis sa conduca autovehicule.
Nu se specifica nimic de genul acesta,ce este scris in hotarare v-am scris cuvant cu cuvant .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta alcool la volan sabin_is sabin_is Buna ziua! In urma cu un an am fost prims cu o alcolemie de 1.75 in sange. Am primit in urma cu o luna 1 an de inchisoare de suspendare, anularea permisului si ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier judiciar hadrian74 hadrian74 In cursul lunii februarie 2011 am fost depistat de agentii de politie conducind autoturismul proprietate personala, pe drumurile publice, avand o ... (vezi toată discuția)
O sentinta greu de descalcit !!! r111 r111 #-o[quot] Va rog sa mi explicati intr-un limbaj popular ce vrea sa zica aceasta sentinta.. ... (vezi toată discuția)