avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... abuz in folosirea cecului dat garantie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

abuz in folosirea cecului dat garantie

Speta: Un fost angajat al firmei noastre comanda materiale in numele firmei dar pentru folosul propriu, de la o firma partenera cu care aveam contract si un cec dat garantie.Administratorul firmei noastre afla de faptul ca acest fost angajat a comandat materiale si le-a si receptionat la locul indicat de acesta pe baza de aviz de insotire a marfii,fara ca vanzatorul sa anunte conducerea firmei cumparatoare despre livrare. La facturare administratorul vanzatorului informeaza conducerea cumparatorului despre livrarea facuta, desi aceste materiale au fost comandate fara drept si nu au intrat in destiunea firmei si obliga administratorul firmei cumparatoare sa accepte aceste facturi sub amenintarea ca introduce la plata cecul garantie. De altfel dupa cateva luni este introdus cecul garantie la plata, fara respectarea preavizului de 10 zile prevazut in contractul de vanzare cumparare. Cumparatorul face plata pentru a nu intra in incidenta bancara si pentru evitarea complicatiilor penale.
Intrebarea mea este daca pot recupera in instanta aceasta suma de x ron care reprezinta materiale pe care nu le-am comandat, nu le-am receptionat si am fost obligati sub presiunea cecului garantie sa acceptam plata lor?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 19:43, 19 Decembrie 2008
Pentru recuperarea prejudiciului il puteti chema in judecata de fostul angajat, trebuind sa probati faptul ca bunurile respective au intrat ilegal in posesia lui.
Ati fi putut face o plingere penala impotriva angajatului,in termen de 2 luni de la momentul in care ati cunoscut savirsirea faptei de catre acesta.Din descriere ,inteleg,ca au trecut niste luni de atunci,ceea ce e rau...deoarece a trecut termenul de depunere a plingerii penale.Pentru recuperarea prejudiciului,trebuie sa faceti o actiune in pretentii la instanta civila,timbrati la valoarea sumei ce constituie prejudiciul si cu o factura catre ex-angajatul d-voastra(contravaloarea materialelor respective),faceti dovada (cu martori,cu acte,interogatoriu,expertiza )ca materialele platite de dumneavoastra sint la ex-angajatul d-voastra si ca factura nu a fost platita,desi ex- angajatul a inteles sa-si asume posesia si folosinta bunurilor.Succes!
intrebarea mea este daca ma pot indrepta in instanta impotriva societatii comerciale care a abuzat de cecul lasat garantie la incheierea contractului, in sensul ca ne-a obligat sa acceptam facturi pentru marfuri pe care nu le-am comandat sau receptionat sub amenintarea ca introduce cecul garantie la plata. De asemenea nu si-a respectat obligatia asumata prin contract de a ne anunta cu 10 zile anterior utilizarii cecului lasat garantie ci acesta a fost introdus in circuit bancar si am fost nevoiti sa-l platim pt a nu intra in CIP.
Nu prea aveti cum sa va indreptati impotriva societatii comerciale vanzatoare.
Doar daca in contractul incheiat se prevedea care sunt persoanele care pot sa comande si sa receptioneze marfa, iar angajatul care a facut comanda nui se regaseste printre acele persoane.
In conformitate cu legea cecului, se prevede ca data emiteri este echivalenta cu data scadentei, deci practica de a lasa cec-uri garantie nu este "tocmai legala". Si chiar dumneavoastra specificati ca: "De altfel dupa cateva luni este introdus cecul garantie la plata, fara respectarea preavizului de 10 zile prevazut in contractul de vanzare cumparare". Deci, daca l-a introdus dupa cateva luni , nu prea puteti invoca faptul ca nu va anuntat cu 10 zile inainte de al depune spre decontare.
Presupun ca in contract se specifica ca marfa va fi achitata in termen de ....zile de la livrare. Au incalcat cumva acel termen?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditie livrare ex works - marfa nu a mai ajuns la cumparator - cine raspunde? ContSters159316 ContSters159316 transport international de marfuri- livrare ex works- transportator angajat de cumparator. intrucat vanzatorul nu a intocmit corect docum CMR - marfa a fost ... (vezi toată discuția)
Cec in alb Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu In luna iunie am dat, pe baza unei minute aditionala la un contract comercial, un cec doar semnat de mine, unei societati comerciale. pe 30.06.209 contractul a ... (vezi toată discuția)
Respingere factura ilmir1 ilmir1 Am urmatoarea situatie. In 27 februarie am convenit cu un partener de afaceri sa fac un transport pt el. Marfa trebuia sa aiba 900 kg iar pretul convenit a ... (vezi toată discuția)