Pentru concediile medicale suportate din FAMBP , primele 3 zile sunt suportate de angajator, iar restul de FAMBP, la aceasta indemnizatie se aplica procentul de sanatate al angajatului sau angajatorului ?
Multumesc anticipat!
OUG 93/24.06.2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii: Contributia datorata pentru persoanele care se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca acordat in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale se suporta de catre angajator (contributia aferenta indemnizatiilor suportate de angajator; anterior se suporta de la bugetul de stat) sau din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (contributia aferenta indemnizatiilor suportate din fondul de accidente).
Conform OUG 158/2005 Art. 44 , coroborata cu Lg 95/2006, in cazul concediilor medicale pentru accidente de munca si boli profesionale se datoreaza urmatoarele:
angajat - nimic
angajator - cota de sanatate (5,2% pe dec) aplicata asupra indemnizatie platita din fondul de salarii - primele 3 zile calendaristice
- 0,85% fond concedii medicale aplic la fond salarii
FAMBP - cota de sanatate angajator (5,2% pe dec) aplicata asupra sumelor platite din fond - se deduce din fondul de risc si accidente in decl de CAS
0,85% fond concedii medicale pt sumele platite din fond - se deduce din fondul de risc si accidente in decl de CAS
NOU! Incepand cu raportarea aferenta lunii august 2008, ca urmare a intrarii in vigoare a prevederilor OUG nr. 93/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, formula de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate care se suporta din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale devine:
CASS145A=ROUND(SUMAIT * 5.5/100,0)
(SUMAIT reprezinta Suma prestaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accidente de muncă şi boli profesionale la nivel de unitate, suportate din FAAMBP)
Dupa cum vedeti este 5.5 - contributie angajat suportata de angajator si dedusa din FAMBP