avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauze- titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauze- titlu de proprietate

Buna ziua,

Problema mea suna in felul urmator
Mama mea doreste sa se recasatoreasca, iar in acest moment ea este unicul proprietar al unui apartament.
Stiu ca dupa 5 ani de casatorie , orice bun propriu devine bun comun.
Asi vrea sa stiu ce posibilitate legala am sa pot incheia o clauza prin care sa se specifice ca singurii mostenitori ai mamei sa fie doar copii, nu si viitorul sot.
Asi vrea sa precizez faptul ca nu doresc sa inchei un act de vanzare-cumparare.
Va rog mult sa-mi precizati ce cale sa urmez, iar respectivul act sa nu poata fi atacabil.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:12, 18 Decembrie 2008
Eventual puteti incheia un contract nu clauze.In ceea ce privesc clauzele de acest gen, ele nu exista si nu se poate anula partea legala la mostenire a nici unuia din mostenitorii legali, nici cei prezenti nici cei viitori.
Singura cale este de a instraina apartamentul prin contract de vanzarea-cumparare.
eu.ro.lex are ceva dreptate, numai că partea legală la moştenire asupra căruia cel care lasă moştenirea nu poate dispune are aplicare doar în cazul moştenitorilor rezervatari, ceilalţi moştenitori legali putînd fi înlăturaţi prin testament.

În cazul expus, soţul mamei nu va deveni proprietar asupra apartamentului, oricît de mult ar dura căsătoria. Apartamnetul rămîne bun propriu al mamei.

Dar, în calitate de soţ supravieţuitor, cel cu care mama dumneavoastră urmează să se căsătorească va avea dreptul la rezerva succesorală, adică jumătate din sfertul care i s-ar fi cuvenit în temeiul moştenirii legale, cotă de care mama dumneavoastră nu îl va putea lipsi chiar dacă lasă testament în favoarea copiilor ei.

În schimb, dacă soţul va muri înaintea mamei dumneavoastră, copiii acestuia dintr-o căsătorie anterioară nu vor avea niciun drept de moştenire, ei nefiind rude cu defuncta.

Liviu S.Bordaş
Buna seara,

In primul rand vreau sa va multumesc pentru promptitudine.
Inteleg ca singura cale este contractul de vanzare cumparare.
Despre contractul prenuntial ce puteti sa-mi spuneti? Ar putea avea efectul dorit de mine?:((

Multumesc,
HUNYADI a scris:

Buna seara,

In primul rand vreau sa va multumesc pentru promptitudine.
Inteleg ca singura cale este contractul de vanzare cumparare.
Despre contractul prenuntial ce puteti sa-mi spuneti? Ar putea avea efectul dorit de mine?:((

Multumesc,


Dacă vreţi să sugeraţi că, printr-un contract, viitorul soţ ar putea fi îndepărtat de la succesiune în cazul în care ar deveni soţ supravieţuitor, răspunsul este NU. Actul ar fi un pact asupra unei succesiuni viitoare, nul de plin drept potrivit codului civil român. Orice act ar încheia viitorii soţi în acest sens, el ar fi lipsit de efecte juridice. Mai mult, nu ar putea avea nici efectele pe care le-ar produce un testament prin care soţului i-ar fi limitat dreptul succesoral la rezerva legală, deoarece un astfel de contract nu poate fi primit ca testament, chiar dacă din voinţa părţilor ar rezulta intenţia de dezmoştenire a soţului supravieţuitor. Testamentul este un act prin esenţă unilateral, adică nu poate exprima decît voinţa unei singure persoane, cu excepţia testamentului-partaj făcut de părinţi în favoarea descendenţilor comuni.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune calcan mihaela calcan mihaela eu si sotul meu avem un apartament , bun comun. nu avem copii. ce act ar trebui sa facem ca in urma decesului unuia dintre noi ,apartamentul sa ramina celui ... (vezi toată discuția)
"atacabilitate" act de mostenire zippy zippy Buna ziua, Apelez la ajutorul dumneavoastra cu urmatoarea problema: mama mea a dobandit in urma divortului un apartament. Momentan este recasatorita, iar ... (vezi toată discuția)
Succesiunea tambur tambur Tatal meu a cumparat un apartament dupa decesul mamei si apoi s-a casatorit si i-a facut acesteia un testament pe acest apartament,apoi dupa 6 ani atat tatal ... (vezi toată discuția)