In primul rand daca testamentul facut sotiei actuale, incalca cotitatea disponibila (partea din mostenire de care defunctul poate sa dispuna in mod liber) el poate fi atacat, intrucat va incalca rezerva succesorala (partea din mostenire de care defunctul nu putea dispune in mod liber, intrucat aceasta urmeaza a fi culeasa de catre mostenitori).
Dupa decesul tatalui Dvs. va trebui sa cereti instantei de judecata pe calea actiunii in reductiune (actiune personala si prescriptibila in termen de 3 ani) sa reduca testamentul la nivelul cotitatii disponibile stabilite conform legii. Totodata va trebui sa cereti si anularea ccontractului de vanzare cumparare cu clauza de intretinere intocmit ulterior.
Insa mai aveti posibilitatea (asta daca si tatal dvs. vrea) sa anulati contractul de vanzare cumparare intocmit, pentru neindeplinirea clauzei de intretinere.
Aceasta actiune o puteti promova in timpul vietii tatalui dvs., pe cand pentru actiune in reductiune va trebui sa asteptati decesul.(suna morbid deja :()
Mult succes,
Cu stima.,
av. M.Hornea
Buna, putin cam incurcat ce spui tu acolo, dar in principiu, daca tatal dumneavoastra a cumparat un apartament dupa moartea primei sotii si mai inainte sa se casatoreasca cu cea de-a doua sotie, apartamentul este bun propriu, adica nu face parte din masa bunurilor dobandite in casatorie.
Tatal, lasand un testament, pana la moartea lui, acest testament este doar un proiect, el putand oricand sa il rectifice fara sa dea vreo explicatie.
Daca s-a facut un contract de vanzare- cumparare avand si o clauza de intretinere, clauza care nu este respectata, persoana in cauza poate fi actionata in instanta pt neexecutarea obligatiei de intretinere, actiunea fiind introdusa de autorii actului de vanzare cumparare.
In acelasi timp, trebuie vazut daca nu cumva ati fost inlaturat de la mostenire prin testamentul, proiect inca daca este in viata, tatalui, dumneavoastra deveniti mostenitor legal rezervatar fata de actele juridice incheiate de " defunct" in timpul vietii sale prin care a incalcat rezerva succesorala, micsorand-o sau chiar dezmostenind printr-un legat al tuturor bunurilor.
O asemenea persoana, in calitate de mostenitor legal, ar urma sa fie tinut sa execute toate obligatiile nascute din actul juridic facut de autorul sau, fiind avand- cauza, dar in speta, el nu are aceasta obligatie, ci dimpotriva, va putea ataca asemenea act juridic, prin care s-a adus atingere dreptului sau la rezerva succesorala, fata de asemenea act juridic fiind tert si nu avand- cauza.
In momentul de fata nu aveti ce sa faceti, decat daca tatal dumneavoastra isi schimba testamentul,dar are acel contract de vanzare- cumparare, deci singurii care pot remedia situatia sunt autorii actului juridic, dupa moartea tatalui, daca sunteti inlaturat de la mostenire, tot ce puteti sa faceti e sa atacati testamentul, incercand sa va recuperati rezerva succesorala ce va revine.
Deci apartamentul este bun propiu al tatalui dv.Testamentul a ramas fara obiect din moment ce apartamentul a fost vandut fiului nelegitim cu clauza de intretinere!!!Primul pas este sa atacati in instanta acest act de vanzare cumparare pentru neindeplinirea clauzei de intretinere.Cereti si ajutorul primariei in aceasta speta,apartamentele nu pot fi vandute fara acordul ei(tiinand cont de varsta tatalui si de starea lui de sanatate),puteti sa cereti si anularea actului!!!Dupa moartea tatalui puteti sa atacati testamentul sa recuperati rezerva succesorala ce va revine.(intrebare:cine a beneficiat de succesiune dupa moartea mamei dv.????,ati avut cota parte la bunuri???)