avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Firme de recuperare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Firme de recuperare

Buna ziua!
Ma confrunt de ceva vreme cu o problema foarte neplacuta.Este vorba despre angajatii diferitelor firme de recuperare cu care bancile din Romania colaboreaza.Concret,la cea mai mica intarziere de plata sunt sunata de catre acestia de pe diferite numere de telefoane(de multe ori "private",ascunse) la ore destul de matinale(de ex.,azi,sambata,la ora 08:20),in timpul programului,la servici,cate 3-4 apeluri la rand,iar daca nu pot raspunde,in serii de 2-3/zilnic.Suna simultan si pe numarul sotului,si pe al meu,si pe fix.Am incercat amiabil,toate variantele de intelegere cu ei,sa stabilim un anumit interval la care pot fi sunata.....fara nici un rezultat.Presiunea si faptul ca numeroasele apeluri ne afecteaza timpul privat ,dar si pe cel profesional,ne creaza o stare de disconfort extrem de neplacuta ptr. "vina" de a fi intarziat cateva zile cu achitarea unei rate,dar ptr. care eu platesc penalizari.De nenumarate ori,am fost apelati chiar a 2-a,a 3-a zi dupa achitarea ratei,ei neavand actualizata baza de date.A trebuit sa raspundem la "n" intrebari ptr. a-i convinge ca am achitat rata(prin telefon??)In ultimul timp ,am decis sa nu mai raspundem...apelurile au devenit si mai numeroase.
Intrebarile mele sunt:cum as putea sa stopez aceasta atitudine si care sunt drepturile pe care as putea sa le invoc?Nu cunosc legislatia in baza careia functioneaza aceste firme.

Cel mai recent răspuns: sorinpanait , utilizator 11:23, 30 Mai 2012
Nu trebuie sa mai aveti niciun fel de discutii cu aceste firme de recuperare. Din punct de vedere juridic, ei nu la indemana niciun mijloc de constrangere impotriva dvs, prin care sa va forteze sa platiti. Constrangerea unui debitor la plata, nu se poate face decat in temeiul unui titlu executoriu, investit cu formula executorie de catre instanta de judecata. Perntru a obtine acest tilu excutoiru, ar trebui sa fiti data in judecata si hotararea judecatoreasca care va va obliga la plata sumelor de bani, definitiva si irevocabila va reprezenta titlul executoriu. De asemenea daca aveti contracte de credit, aceste contracte pot reprezenta titluri executorii. Indiferent de forma titlului executoriu - hotararea judecatoreasca sau contract, ele trebuie investite cu formula executorie de instanta de judecata, si trebuie puse in executare silita. Doar in cadrul procedurii de executare silita, debitorul va fi constrans sa plateasca. Firmele de recuperare recurg la aceste metode, pentru a evita parcurgerea procedurilor legale care dureaza, si profitand de necunoasterea legii de oamenii obisnuiti, reusesc prin intimidare sa ii convinga sa plateasca.In realitate, ei nu au niciun temei legal pentru a constrange debitorii la plata.
Nu am datorii mari la banci si nici intarzieri care sa impuna titluri exacutorii.Achit lunar,dar cu oarecare intarzieri.Criza...Le mai si raspundem din cand in cand ptr. a nu intra in "panica",ptr. a-i asigura ca n-am plecat din tara si ca platile vor fi efectuate.Nici un efect...
Problema mea este ca nu gasesc nici o solutie sa-i opresc.Doar sa-mi schimb numarul de telefon..
Stimata doamna, renuntati la serviciile telefoniei fixe (indiferent de operator) si asigurati-va un smartphone (telefon mobil inteligent) indiferent de tip,brand,sistem de operare (in ce retea doriti dvs.) cu care aveti posibilitatea de a bloca automat apelurile,sms indiferent de numar (chiar si nr. ascuns),prin editarea unei asa zise liste negre cu nr.tel. nedorite.
Eu cred ca e cea mai eleganta optiune ca sa scapati definitiv de aceste "abuzuri" ale asa ziselor firme de recuperare (a se citi de pacalit si tilharit ) si evident sa nu mai le platiti nimic.
Va doresc succes in orice a-ti intreprinde in viitor in acest sens.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
sorinpanait, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect: imprumut nerambursat. mijloace de recuperare prin executare andrei73 andrei73 Anul trecut am creditat in repetate randuri firma la care eram angajat ca si director executiv. Toate aceste creditari le-am facut cu contract de imprumut ... (vezi toată discuția)
Datorii banca roznovatstefan roznovatstefan In 2007 am luat de altex mai multe si am luat si un credit.In 2008 a venit criza nu am reusit sa mai platesc am pierdut locul de munca.In 2010 ma dat ... (vezi toată discuția)
Somatie banca dislexic dislexic Un prieten a primit de la banca o scrisoare. Sus scria mare SOMATIE, iar in textul acesteia il instiinta ca daca nu va plati in 15 zile vor apela la un cabinet ... (vezi toată discuția)