avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Somatie Banca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Somatie Banca

Un prieten a primit de la banca o scrisoare. Sus scria mare SOMATIE, iar in textul acesteia il instiinta ca daca nu va plati in 15 zile vor apela la un cabinet de avocatura care il va actiona in instanta pentru recuperarea debitului.

Poate banca sa someze clientii? Acest lucru nu revine exclusiv executorului judecatoresc? Mai mult, ar actiona banca in justitie doar pentru un debit de 1000ron?

In scrisoare mai mentionau ca dupa expirarea acestui termen de 15 zile mai au posibilitatea declansarii executarii silite, insa contractul de credit nu este titlu exectuoriu, iar ptr a fi executoriu trebuie investit de catre instanta de judecata. Asa incat, daca nu actioneaza in instanta, cu citarea partilor etc, nu au cum sa deschida procedura executarii silite?

Mai mult, daca este actionat in justitie, iar el plateste debitul pana la prima infatisare, ce efecte are acest fapt?

El este de buna-credinta, buna-credinta lato sensu :)), intrucat a strans destule datorii; pe care le va plati, dar cu putina intarziere- de mai mult de 15 zile cat scrie in somatie.
Mentionez ca termenul de 15 zile expira pe 9 sept.

Multumesc:)
Cel mai recent răspuns: ContSters45263 , utilizator 20:13, 7 Septembrie 2007

Un prieten a primit de la banca o scrisoare. Sus scria mare SOMATIE, iar in textul acesteia il instiinta ca daca nu va plati in 15 zile vor apela la un cabinet de avocatura care il va actiona in instanta pentru recuperarea debitului.

Poate banca sa someze clientii? Acest lucru nu revine exclusiv executorului judecatoresc? Mai mult, ar actiona banca in justitie doar pentru un debit de 1000ron?

In scrisoare mai mentionau ca dupa expirarea acestui termen de 15 zile mai au posibilitatea declansarii executarii silite, insa contractul de credit nu este titlu exectuoriu, iar ptr a fi executoriu trebuie investit de catre instanta de judecata. Asa incat, daca nu actioneaza in instanta, cu citarea partilor etc, nu au cum sa deschida procedura executarii silite?

Mai mult, daca este actionat in justitie, iar el plateste debitul pana la prima infatisare, ce efecte are acest fapt?

El este de buna-credinta, buna-credinta lato sensu :)), intrucat a strans destule datorii; pe care le va plati, dar cu putina intarziere- de mai mult de 15 zile cat scrie in somatie.
Mentionez ca termenul de 15 zile expira pe 9 sept.

Multumesc:)

Banca poate trimite somatii.
Actioneaza in instanta pt. recuperarea debitului indiferent de valorea acestuia
Daca face dovada platii debitului in prima zi de infatisare se respinge cererea de chemare in judecata.
Sa incerce sa intre in contact cu banca. Se poate ajunge la o intelegere si se poate incheia o conventie de plata in termeni favorabili pentru ambele parti.
Din cate stiu contractele de credit bancar sunt titluri executorii asa ca banca are tot dreptul sa-l execute silit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie la societate telefonie mobila donisa donisa O pensionara a facut abonament la companie de telefonie mobila pt o nepoata care din iunie 2009 nu a mai platit factura in val. de 240 lei si acum doamna a ... (vezi toată discuția)
Executare silită pentru un credit achitat integral în 2010. ce pot face în această situație? Necunoscut1996 Necunoscut1996 Buna seara as avea o nelamurire. In urma cu 13 ani am facut un imprumut de nevoi personale la o banca. Am terminat de achitat in 2010 creditul. Ieri am primit ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobiliara - 2 somatii? razvan11catalin razvan11catalin Am urmatoarea problema: in cadrul executarii silite imobiliare cate somatii trebuiesc intocmite? Una in conformitate cu prevederile art. 387 si una in ... (vezi toată discuția)