Am urmatoarea problema: in cadrul executarii silite imobiliare cate somatii trebuiesc intocmite? Una in conformitate cu prevederile art. 387 si una in conformitate cu prevederile art. 496? Eu cred ca trebuie intocmita o singura somatie - cea prevazuta de art. 496 (speciala in materia executarii silite imobiliare) ce trebuie sa contina si prevederile generale prevazute de 387.
Recent am intalnit o speta in care instanta considera ca trebuiesc intocmite doua somatii: cea prevazuta de art. 387 avand rol de incunostiintare a debitorului si cea prevazuta de art. 496 cu rol de indisponibilizare a bunului!
mie mi se pare cusuta cu ata alba treaba!
Daca este asa cum spune instanta, conform art. 387, ce termen trebuie sa aiba debitorul la dispozitie pentru a-si achita datoria ?? Tot 15 zile ? in total se ajunge la un termen de 30 de zile in care debitorul poate sa isi achite datoria? Mi se pare cam absurd!
Am consultat un avocat si mi-a spus ca el tinde sa dea dreptate instantei! eu nu sunt convins de justetea acestor pareri! avocatul spune ca nu ar fi motive de recurs!
Astept opiniile dumneavoastra pro sau contra!
Va multumesc!
Nu sunt o specialista in acest domeniu, dar va pot informatii despre o situatie similara. Mai intai, conform art.396 c.p.c , executorul a trimis debitoarei o somatie de plata, dupa care i-a trimis o adresa prin care o convoca la inventarierea bunului ce urma sa fie scos la licitatie in caz de neachitare a debitului (art.496) iar dupa intocmirea procesului verbal de receptie a imobilului a mai trimis o somatie de plata in care i se aduce la cunostiinta inscrierea imobilului in cartea funciara conform atr. 497 C.p.c. . Sper sa va fie de folos aceste informatii , chiar daca nu sunteti de acord cu procedura.
Se intocmesc doua somatii. O prima somatie prin care se aduce la cunostinta debitorului obligatia de plata. Termenul ce se acorda acestuia, poate fi si o zi.
A doua somatie, prin care se comunica debitorului indisponibilizarea bunului.
cu siguranta trebuie eliberate 2 somatii.
Si este si logic dupa parerea mea deoarece chiar si debitorul fiind el si de rea credinta trebuie sa aiba un anumit termen - o posibilitate de a plati pana sa fie executat silit.
Va multumesc pentru parerile exprimate!
Referitor la cele mentionate de catre d-na avocat Elladomi - consider ca termenul care il are la dispozitie debitorul, fie de rea sau buna credinta este de 15 zile mentionat de art. 496 s.u..
Cert este ca problema aceasta am prezentat-o si unor executori judecatoresti - am primit acelasi raspuns - la unison - o singura somatie!
Din acest motiv am avut nevoie si de parerile dumneavoastra! Se pare ca una este teoria si alta practica:D
Una este teoria , una este practica ...si cel mai important organul care pune in practica cele mentionate.
Cert este ca executarea silita ar trebui sa contina 2 somatii.
Executare silita
mari
Buna ziua,
Va rog sa aveti bunavointa de a ma ajuta cu un sfat in urmatoarea speta:
In baza unui titlu executoriu constituit printr-un bilet la ... (vezi toată discuția)