buna seara
Am si eu o intrebare, din experienta dumneavostra intr-o executare imobiliara mai este necesar sa se trimita somatie debitorului inainte de citarea pt procesul verbal de situatie sau nu?
Ma refer aici la somatia pe care o trimite executorul atunci cand primeste dosarul de executare, somatie prevazuta de 378 cod proced civila.
Art. este 387 nu 378 dar nu este important.Cred ca da.
Mai ales ca, in multe situatii executorul nici nu se prezinta la imobil pentru a face acel proces verbal de situatie...din experienta mea il face la birou...
Finalitatea actului numit somatie este alta in raport cu efectele procesului verbal de situatie.
Nu sunt de acord cu aceste puncte de vedere.
Haideti sa interpretam textele de lege:
"Art. 387 - În afară de cazurile în care legea prevede altfel, executarea poate începe numai după ce se va comunica debitorului o somaţie..."
"Art. 497 - După întocmirea procesului-verbal de situaţie executorul va soma pe debitor că, dacă nu va plăti, se va trece la vânzarea imobilelor cuprinse în acest proces-verbal. Somaţia de plată ce va fi comunicată debitorului va cuprinde pe lângă cele arătate de art. 387 şi datele de identificare a imobilului cuprinse în procesul-verbal de situaţie, precum şi menţiunea că s-a luat măsura înscrierii în cartea funciară."
Daca o sa cititi doctrina in materia executarii silite o sa vedeti ca procesul verbal de situatie nu este un act de executare. Finalitatea acestuia este una practica, ca executorul sa stabileasca existenta imobilului, nicidecum nu poate reprezenta un act de executare. Prin urmare urmeaza sa se intocmeasca o somatie de plata, in conformitate cu art. 387 coroborat cu art. 497 cod de procedura civila.
De fapt cred ca intrebarea pusa de colega Badea nu a fost corect formuata, de aici si raspunsurile dumneavoastra. Ea vroia de fapt sa intrebe, daca trebuie sa faca doua somatii de plata, una inainte de pv de situatie si una dupa pv de situatie.B-)
Consider indreptatita ultima opinie, conform careia este necesara o singura somatie de plata! Insa, ca si contraargumente ar fi: art. 496 si celelalte fac parte din sectiunea "formalitati premergatoare vanzarii la licitatie" deci pana acolo s-a mai intreprins ceva! recent am vazut o speta in care o instanta considera ca sunt necesare 2 somatii - una premergatoare, de instiintare si una somatie imobiliara, numita si somatie de plata!!
O alta problema interesanta este cea legata de pv-ul de situatie: este act de executare sau nu??
Daca da, e clar ca trebuiesc facute 2 somatii - reiese din interpretarea dispozitiilor CCP. Executorul judecatoresc Adrian Stoica in lucrarea sa de doctorat "Executarea silita imobiliara" aparuta la ed. Universul Juridc, mai 2009, indrumator de doctorat, distinsul prof. Ioan Les - considera pv-ul de situatie ca si act de executare.
Am intalnit si opinia conform careia pv-ul de situatie nu este act de executare!!
Ciudat este ca in niciun tratat sau culegere de spete pe aceasta tema nu am intalnit precizarea expresa conform careia sunt necesare 2 somatii!! As dori argumente in favoarea intocmirii unei singure somatii de plata!!!
Pana la urma orice parere este binevenita!
Va multumesc!