avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drepturile administratorului de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drepturile administratorului de bloc

Buna ziua,

Locuiesc cu chirie intr-un complex rezidential si am cateva nelamuriri. La avizier s-a afisat un anunt in care scrie ca se vor opri utilitatile celor care au restanta 2 luni in momentul in care se afiseaza urmatoarea intretinere. Eu am contract de inchiriere cu o firma in care scrie ca intretinerea o platesc la ei, insa ei nu au facturat cele 2 luni cu care figurez ca restanta la administratie. Problema asta o avem de cand ne-am mutat aici, cei de la firma cu care am eu contract ne-au spus ca nu primesc facturile de la administratie, administratia ne-a spus ca ei au trimis facturile si tot asa.
Intr-o discutie avuta cu administratorul, am fost amenintata ca o sa primesc si amenda din partea LUI ca am caine si isi face nevoile pe spatiul verde. I-am spus ca eu strang dupa el si am primit raspuns ca e vorba de faptul ca face pipi pe spatiile verzi si ca i s-au uscat trandafirii. Mi-a mentionat ca "platim" (desi el nu locuieste in complex) o suma destul de mare pentru gazon si ca nu e normal ca femeia de servici sa stranga dupa animalele noastre. Mentionez ca avem si 2 caini vagabonzi in complex. Nu am stat sa-i urmaresc, dar presupun ca si ei au nevoi fiziologice si nu strange nimeni dupa ei.
In concluzie, ma intereseaza daca administratorul poate sa-mi dea amenda pentru faptul ca am caine care face pipi pe gazon si sa-mi opreasca utilitatile daca sunt restanta cu 2 luni la intretinere.
@Daniel4x4
Asociatia nu are nici un temei legal sa opreasca utilitatile catre un restantier singura solutie este actionarea in Instanta .
Nici o lege nu interzice asociatiei de proprietari sa opreasca utilitatile unui restantier.
Sigur ca oprirea unor utilitati este conditionata, in primul rand, din punct de vedere tehnic. Acolo unde se poate opri, sista apa, fara a afecta pe ceilalti proprieatri, se face. Unde nu se poate face pentru ca i-ar afecta si pe ceilalti, o sa o faca furnizorul care va opri apa pe toata asociatia.
Daca unii prefera sa "beneficieze" in grup de lipsa apei, au si aceasta optiune. E posibil ca necazul in grup sa fie suportat mai usor.#-o
Asociatiile conduse de oameni gospodari cauta metode de gestionare a acestor situatii, convingandu-i pe restantieri sa plateasca prin: calcularea de penalizari, discutarea cu restantierul, notificarea, impunerea privilegiului imobiliar, actionarea in instanta, sistarea sau oprirea utilitatilor, executarea silita...
Utilitatile se pot opri fara acordul meu, din pacate, deoarece toti robinetii si toate contoarele (de apa calda/rece, caldura, gaz, inclusiv siguranta pentru tot apartamentul) sunt pe palierul blocului, nu in apartament. Deci nu este necesar sa intre in casa.

adriantot a scris:

Nici o lege nu interzice asociatiei de proprietari sa opreasca utilitatile unui restantier.




Dar ce lege ii da dreptul sa faca asa ceva? Daca stam sa urmarim daca exista legi care sa ne opreasca sa facem ceva, atunci si eu pot sa gasesc multe chestii pe care nu mi le interzice nici o lege. Mi se pare normal, in momentul in care actionezi ca o autoritate, sa ai ceva la mana.
Eu nu ma duc la el acasa sa-i opresc utilitatile pentru ca nu scrie nicaieri ca nu am dreptul.
Sau sa ii opresc celui de sus curentul pentru ca asculta un gen de muzica neagreat de mine in afara orelor de odihna.
Nu mi se pare normal sa ma oblige sa-mi platesc facturile unor utilitati pe care practic nu mi le furnizeaza el, ci ApaNova, Enel samd.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
Adriantot, moderator
Daca aveti contract individual, direct cu furnizorul, este altceva......
Dar atata timp cat nu aveti un astfel de contract, si doar asociatia are contract cu furnizorul, vi se pare normal ca factura sa fie platita doar din banii celor bun-platnici ? Iar restantierii sa stea bine merci, fara nici o apasare ? Pentru ca despre asta e vorba aici ! Despre rau-platnicii care profita de conditiile nefericite ale "indiviziunii fortate" si nu-si platesc nici cotele de intretinere, nici nimic ! Si la un moment dat se ajunge in incapacitate de plata si furnizorul opreste apa/caldura la tot blocul !
danoozza a scris:
Dar ce lege ii da dreptul sa faca asa ceva?

Legea 230/2007 si HG 1588/2007 stabileste modul de functionare, de gestionare si administrare a asociatiilor de proprietari.
In acestea se precizeaza ca adunarea generala poate lua hotarari iar comitetul executiv poate lua decizii.
Problema debransarii restantierilor se poate face legal prin adopatarea unei asemenea hotarari in adunarea generala si/sau in baza unei decizii a comitetului executiv.
Se pot lua hotarari punctuale, nominale dar si o hotarare generala, prin care adunare generala insarcineaza comitetul executiv sa analizeze si sa ia decizia de sistare a utilitatilor in anumite conduitii. Se poate stabili in adunarea generala termenul de intarziere a platii, de exemplu 3 luni-6 luni..., suma de minim 1000 lei,tot ca exemplu s.a.m.d.
Hotararile adunarii generale si deciziile comitetului luate statutar, sunt obligatorii si pentru cei care nu sunt deacord cu ele.

Alte discuții în legătură

Datorii la asociatie, oprire apa rece Doina0505 Doina0505 Buna ziua.Am datorii la asociatie in valoare de 4000 lei restante si penalizari 7300 lei(o suma f mare,zic eu).Recent am fost data in judecata pt suma de ... (vezi toată discuția)
Apa calda oprita din cauza restantierilor Titirez69 Titirez69 Buna ziua, Am o problema si nu stiu de unde sa incep. In urma cu 2 saptamani a fost oprita apa calda din cauza unui numar de 7 restantieri pa scara ... (vezi toată discuția)
Apa oprita pe canicula!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ContSters245061 ContSters245061 Ne-au oprit apa din cauza unui rau platnic, care are o datorie de peste 70 de milioane.Omul respectiv nu are de unde sa dea banii..Ce putem face???Au voie sa ... (vezi toată discuția)