avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Persoana care nu poate fi audiata ca martor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Persoana care nu poate fi audiata ca martor

instanta din oficiu a dispus audierea tatalui reclamantului intr-o actiune de granituire/revendicare ..desi eu m-am opus, fiind oprit de lege!
ce fac?

e imperativa ori dispozitiva norma juridica?
functie de asta ma pozitionez si eu, zic..????
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
ContSters253638, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:47, 27 Mai 2012
Conform art.189 C.pr.civ.alin.1 Nu pot fi ascultati ca martori: pct.1 rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv.
Alin.2 Partile pot conveni - expres sau tacit - sa fie ascultate ca martori si persoanele de la alin.1pct.1.
Prin urmare, trebuia sa va opuneti expres ascultarii acestui martor. Sa se consemneze aceasta pozitie a dvs. Daca nu ati facut-o depuneti in scris la dosar o adresa in acest sens.
Umeaza ca instanta sa se pronunte avand in vedere si aceasta pozitie a dvs
.Puteti critica apoi hotararea in caile de atac avand in vedere si aceasta cerere depusa in scris la dosar.
gerberga a scris:

Conform art.189 C.pr.civ.alin.1 Nu pot fi ascultati ca martori: pct.1 rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv.

deci, suntem in prezenta unei norme imperative...
onerative sau prohivitve?

poate insatnta incalca o norma imperativa justificand aflarea adevarului?
Nu este vorba despre o norma imperativa ... Cât priveşte rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv, precum şi soţul sau fostul soţ interdicţia este numai relativă, întrucât alin.2 al art.189 C.proc.civ. prevede că părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin.1 pct.1 şi 2 . În acest sens s-a pronunţat şi jurisprudenţa.
Am gasit aceeasi opinie exprimata in literatura de specialitate si recunosc ca m-a surprins.
Daca regula este ca orice persoana poate fi martor, sa examinam exceptiile. Art. 189 Cod procedura civila prevede ca nu pot fi ascultati ca martori: rudele si afinii pana la gradul trei inclusiv; sotul sau fostul sot; interzisii judecatoresti; cei condamnati pentru marturie mincinoasa. In ce priveste primele doua categorii norma are caracter dispozitiv si deci partile pot cadea de acord sa fie ascultate ca martori si aceste persoane. Interdictia este absoluta in ce priveste interzisii si cei condamnati pentru marturie mincinoasa.

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat teoretic si practic de procedura civila, vol. II, Editura National, Bucuresti, 1997, p. 195

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martori proces madalina vlasceanu madalina vlasceanu buna seara, am si o intrebare: pot fi verii primari martori intr-un proces? multumesc (vezi toată discuția)
Martori=afini cazandetuica cazandetuica Va rog un sfat, intr-un proces pe pretentii, cumnatul meu a fost refuzat ca martor, motivand ca e ruda, intrucat si mama lui,mama cumnatului era martora, o pot ... (vezi toată discuția)
Martor lilicrin lilicrin Ca martori sunt credibili rudele de gradul I ? Va multumesc. (vezi toată discuția)