avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... martori proces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

martori proces

buna seara,

am si o intrebare: pot fi verii primari martori intr-un proces? multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters51068 , utilizator 19:37, 8 Decembrie 2008
Depinde de proces. De exemplu, daca este un proces de divort, se poate.
madalina vlasceanu a scris:

buna seara,

am si o intrebare: pot fi verii primari martori intr-un proces? multumesc

Potrivit art.189 alin.1 C.proc.civ., nu pot fi ascultaţi ca martori:
1. rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soţul, chiar despărţit;
3. interzişii judecătoreşti;
4. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.
Cât priveşte rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv, precum şi soţul sau fostul soţ interdicţia este numai relativă, întrucât alin.2 al art.189 C.proc.civ. prevede că părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin.1 pct.1 şi 2 . În acest sens s-a pronunţat şi jurisprudenţa.
În procesele referitoare la starea civilă sau divorţ se vor putea asculta ca martori rudele şi afinii până la gradul al treilea, cu excepţia descendenţilor (art.190 C.proc.civ.).
intr-un proces civil,eu si fratele meu fiind parati,poate fi citat de martor sotul meu de fratele meu?
Sigur ca pot fi ascultati ca martori.

Verii primari sunt rude de gradul 4, deci nu se incadreaza in interdictiile prevazute de art. 189 alin. 1 C.proc.civ.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martori=afini cazandetuica cazandetuica Va rog un sfat, intr-un proces pe pretentii, cumnatul meu a fost refuzat ca martor, motivand ca e ruda, intrucat si mama lui,mama cumnatului era martora, o pot ... (vezi toată discuția)
Martori la divort neo21 neo21 Pot fi martori intr-un proces de divort copii reclamantului? Multumesc, (vezi toată discuția)
Pe cine poti numi martor? bobo7908 bobo7908 BUNA ZIUA! AM O INTREBARE .....INTR-O PLANGERE POTI NUMI CA MARTOR O RUDA DE GRADUL 1 SAU 2 ? POATE E O INTREBARE BANALA DAR NU AM AVUT DE A FACE CU ASA ... (vezi toată discuția)