avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PE CINE POTI NUMI MARTOR?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PE CINE POTI NUMI MARTOR?

BUNA ZIUA! AM O INTREBARE .....INTR-O PLANGERE POTI NUMI CA MARTOR O RUDA DE GRADUL 1 SAU 2 ? POATE E O INTREBARE BANALA DAR NU AM AVUT DE A FACE CU ASA CEVA PANA ACUM. MULTUMESC ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:17, 8 Iunie 2008
Depinde ce fel de plangere este: daca este plangere la contraventie, sau alt fel de plangere, va judecati pe Codul de procedura civila si atunci nu puteti. Insa daca este vorba despre o plangere penala, martor poate fi chiar si o ruda.
bobo7908 a scris:

BUNA ZIUA! AM O INTREBARE .....INTR-O PLANGERE POTI NUMI CA MARTOR O RUDA DE GRADUL 1 SAU 2 ? POATE E O INTREBARE BANALA DAR NU AM AVUT DE A FACE CU ASA CEVA PANA ACUM. MULTUMESC ANTICIPAT


Nu mai scrieti cu majuscule este impotriva regulamentului pe care constat ca nu la-ti citit.
Regula este că orice persoană fizică, care are cunoştinţă despre faptele litigioase, poate depune mărturie în procesul civil. De la regula enunţată mai sus, legea stabileşte unele excepţii. Este vorba de persoanele care nu pot depune mărturie şi persoanele care sunt scutite de a depune mărturie. Potrivit art.189 alin.1 C.proc.civ., nu pot fi ascultaţi ca martori:
- rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
- soţul, chiar despărţit;
- interzişii judecătoreşti;
- cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.
Cât priveşte rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv, precum şi soţul sau fostul soţ interdicţia este numai relativă, întrucât alin.2 al art.189 C.proc.civ. prevede că părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin.1 pct.1 şi 2.
Legea prevede expres că pot fi ascultaţi ca martori şi minorii, precum şi persoanele care, din cauza debilităţii mintale sau în mod temporar, sunt lipsite de discernământ, însă la aprecierea depoziţiilor acestora, instanţa va ţine seama de situaţia specială a martorului (art. 195 C.pr.civ.).
În procesele referitoare la starea civilă sau divorţ se vor putea asculta ca martori rudele şi afinii până la gradul al treilea cu excepţia descendenţilor.
Preoţii nu pot depune mărturie niciodată cu privire la cele despre care au luat cunoştinţă cu ocazia spovedaniei. Însă, dacă au fost martori la săvârşirea unui fapt sau act juridic, pot depune mărturie numai dacă au încuviinţarea superiorilor ierarhici.
Proba cu martori se va dezbate în contradictoriu de către părţi în faţa instanţei, astfel că partea care a solicitat această probă va invoca teza probatorie, respectiv ce vrea să dovedească cu aceasta, pentru ca instanţa după ce ia concluziile părţii adverse, va admite această probă dacă va considera că este utilă, concludentă şi pertinentă soluţionării cauzei, de asemenea se vor pune în discuţie, după caz, cazurile de interdicţie sau de scutire prevăzute de lege pentru a depune mărturie acel martor.;)
-

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martori proces madalina vlasceanu madalina vlasceanu buna seara, am si o intrebare: pot fi verii primari martori intr-un proces? multumesc (vezi toată discuția)
Martori=afini cazandetuica cazandetuica Va rog un sfat, intr-un proces pe pretentii, cumnatul meu a fost refuzat ca martor, motivand ca e ruda, intrucat si mama lui,mama cumnatului era martora, o pot ... (vezi toată discuția)
Lista cu martori sau interogatoriu? leusan leusan Am un proces pe rol.Pot solicita sa fie chemati la interogatoriu si doua persoane de care am facut vorbire in actiunea contra paratului,si care din ... (vezi toată discuția)