Am castigat la fond, apel, recurs un proces prin care solicitam pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de v-c. Mostenitorul vanzatorilor a achiesat la cererea mea. Suntem 2 mostenitoare: subsemnata (fiica) si ultima sotie a tatalui meu (nu e mama mea). Cotele din mostenire sunt irevocabile (ne-am judecat intr-un proces anterior). Instanta a pronuntat o hotarare doar in favoarea mea, respingand cererea reconventionala formulata de sotia tatalui meu prin care solicita ca prin jonctiunea posesiilor ( a ei si a tatalui meu) sa fie constatata prescriptia achizitiva (uzucapiunea), si sa se constate ca este singura proprietara.
Instanta, in motivare a spus printre altele ca ea este detentor precar (ultima sotie).
Dupa care, sotia tatalui meu a deschis o alta actiune. De data asta nu invoca uzucapiunea, nu mai solicita tot imobilul, ci doar cota ei din mostenire, invocand art. 5 titlul X din Legea 247/2005 si art. 492 din vechiul Cod civ.
ERORI DE PROCEDURA
- am invocat exceptia autoritatii si a puterii de lucru judecat. Instanta a respins-o. S-au discutat probatoriile, reclamanta a solicitat si o expertiza. Instanta a admis-o. A dispus trimiterea unei adrese catre BLE care sa trimita o lista cu 5 experti.
- am fost de 2 ori la arhiva intre termene, dar nu am gasit dosarul. Am spus grefierei ca nu sunt din localitate si am cerut incheierea de sedinta. Mi-a dat-o din calculator. A fost cu ea sa o semneze judacatoarea, dar aceasta a refuzat.
- pentru termenul urmator am formulat cerere de indreptare a erorilor materiale. Judecatoarea m-a intrebat de unde am incheierea de sedinta. I-am explicat, criticand faptul ca vin de la peste 200 km sa vad dosarul care nu e in arhiva intre termene.
Judecatoarea mi-a spus ca incheierea mea este nula pt. ca nu este semnata de ea. Mai mult, mi-a spus ca ea are o alta incheiere de la termenul anterior, si asta nesemnata, pt. ca nu si-o asuma.Am cerut sa se consemneze. Dupa care, mi-a spus ca acum este primul termen, se reia procedura ca si cum termenul anterior nu a fost. S-au reluat discutiile, probatoriul, dar cu privire la exceptie, aceasta nu s-a mai pus in discutie nici judecatoarea nu s-a mai pronuntat.
Mai mult, judecatoarea a desemnat un expert ales de ea, din lista la dispozitia instantelor ( nu din lista cu 5 experti trimisa de BLE) si fara sa traga la sorti. Pur si simplu l-a ales ea.
- am fost intre termene sa vad dosarul care iar nu era in arhiva. Am formulat plangere si am depus-o la registratura.
- am fost din nou la arhiva (dupa ceva timp) si am gasit dosarul. Am facut copie xerox dupa incheieri. Cea de la termenul anterior (nu cea care o aveam) nu e semnata, nici cea de la termenul anterior nu e semnata decat de grefier. De asemenea, nici adresa catre expert nu e semnata de judecator.
Am intrebat-o pe grefiera, care a spus ca nu comenteaza si oricum ea nu mai intra cu judecatoarea asta.
- expertul a trimis convocarile, ne-am intalnit la imobil, am vazut ca incheierea de sedinta in posesia lui si adresa cu numirea nu sunt semnate decat de grefier.
Sincer as vrea sa o recuz, pt. ca totul inspira o lipsa de impartialitate a judecatorului. Dar nu se incadreaza in dispozitiile art. 27 Cod proc. civ.
Ce sa fac: plangere la CSM, ce altceva? Ii cer sa anuleze si incheierea de la termenul anterior?
Inca ceva: expertul nu a depus juramantul. Cel putin nu am vazut o incheiere din camera de consiliu.
Multumesc tuturor pentru ajutor. Orice sfat va fi util.
din cate vad nu ati fost asistata de un avocat. observ ca aveti in minte multe lucruri ramase neclarificate. numai dvs considerati ca judecatorul nu este impartial. nu a dat dovada de nimic rau pana acum. in plus, daca dosarul nu este adus intre termene cum adesea se intampla, nu faceti plangere ci o cerere casa fie adus spre studiere. daca nu sunteti din localitate, faceti cererea si o trimiteti prin posta astfel incat la data cand va duceti, el sa fie adus in arhiva.
o plangere catre CSM ar fi complet supusa esecului, nu veti rezolva absolut nimic. cautati sa va luati un avocat. sunt riscuri mari sa pierdeti procesul si sa ramaneti cu impresia ca judecatorul a facilitat castigarea procesului de catre partea adversa.
Buna ziua.
Revin si multumesc pt. raspuns, cu toate ca ma asteptam la un raspuns la obiect.
Acum am sa va spun cum am procedat:
- cu stupoare, in sedinta am vazut ca expertul a depus expertiza cu 4 zile (nu 5) inainte de termen. Era si normal, pt. ca, cu 5 zile inainte de termen abia aveam convocarea la imobil din partea expertului. Trebuie sa recunosc: om la cca 70 de ani reuseste sa vada imobilul astazi si maine sa depuna raportul. Cata expeditivitate.
- in sedinta, dupa ce ne-a fost comunicat raportul, am depus note de sedinta prin care am criticat procedurile gresite de la inceputul procesului. D-na judecatoare mi-a spus ca ea nu sta sa citeasca in sedinta ce am scris, asa ca va trebui sa sustin verbal
- asa ca, pe scurt, am invocat exceptia nulitatii ultimei incheieri de sedinta pt. ca nu este semnata (exceptie pe care mi-a admis-o) si, pe cale de consecinta, a tuturor actelor succesive, inclusiv numirea expertului (numire care oricum nu era nici ea semnata), conform 105 alin. (2) si 106 coroborate cu 147 cod proc. civ. Am acuzat-o ca a desemnat expertul din lista generala pusa la dispozitia instantelor chiar daca avea de la BLE lista cu 6 experti, precum si ca oricum, a ales singura expertul fara tragere la sorti. Mi-a spus ca lista de la BLE a sosit abia dupa sedinta deci nu o avea. I-am spus sa emita adresa catre serv. registratura sa i se comunice - prin procedura de cartare - exact momentul cand a venit plicul de la BLE si nr. inregistrare. A spus ca nu e competenta ei ci a presedintelui judecatoriei (ceea ce oricum nu e adevarat pt. ca am mai avut o situatie similara).
- am invocat art. 5 alin. (2) lit. a si g din Regulamentul de ordine interioara, art. 4 alin. 91) din Legea 303/2004,art. 12 din Codul Deontologic si art. 723 cod proc. civ.
Dupa care am recuzat-o.
Aparatorul partii adverse nu a scos un cuvant. Mai mult, avand in vedere ca d-na judecator este foarte aroganta si incearca sa-i intimideze pe toti, am avut sustinerea multor avocati din sala, o d-na avocat chiar s-a oferit sa-mi fie martor.
V-am redat aceasta experienta nu pentru a demonstra ceva anume, ci doar pt. ca, in opinia mea, este inadmisibil comportamentul abuziv al d-nei judecator,prejudiciul suferit nefiind doar patrimonial. Jumatate de an ne-am jucat de-a judecata (cheltuieli de drum,stress, etc.), pt. ca in momentul de fata avem toate incheierile de sedinta anulate. Deci, nu ne-am judecat.
Oricum, lucrurile nu raman aici: voi formula plangere la CSM si plangere penala pt. abuz in serviciu.
In momentul de fata nu stiu inca daca mi-a fost admisa cererea de recuzare, dar chiar daca va fi respinsa, sunt sigura ca in viitor aceasta doamna judecator va fi atenta atat la comportamentul in timpul sedintelor cat si la impartialitate fata de toate partile in proces, indiferent de calitatea acestora.
Bună seara,
Nu sunteti singura care patiti astfel de lucruri.
Da, calea corecta este plangere la C.S.M. la Inspectia judiciara pentru judecatori. Macar incercati. daca nu incerci nu ai cum sa sti ca se rezolva, sau nu.
Apoi aveti posibilitatea de a face cerere de stramutare la Inalta Curte de Casatie si Justitie pe motivele si cele aratate aici, eventual invocand si excetiile pe care le-ati precizat.
sigur se poate rezolva, sau nu.
Dar trebuie incercat. Poate intr-un caz nu se rezolva, dar in altul da.
Nu ai cum sa sti.
Iar in ceea ce priveste angajarea unui avocat, din modul de redactare a problemelor nu se observa ca ati avea nevoie de unul. Se pare ca aveti oarece cunostiinte juridice. Ca nu stiti aproape toate chestiile de finete pe care le-ar sti un avocat care merge zi de zi in instanta, cum se procedeaza pe acolo cu grefierii, poate si cu unii judecatori, asta este un alt aspect, dar cat traieste omul invata.
Multa bafta si incercati si cele doua variante.
Aveti obligatia fata de dumneavoastra insiva sa faceti tot ce va sta, legal, in putinta pentru a castiga procesul si a corecta atitudinea tuturor celor implicati in acest proces.Din aceste motive, un judecator este obligat prin Legea judecatorilor sa aibe o anumita conduita si sa respecte procedura ,tot asa si avocatii trebuie sa respecte legea care le organizeaza activitatea Legea avocatilor.
Daca doriti sa faceti o sesizare la CSM sau oriunde vreti dumneavoastra ,in tara sau peste hotare, sfatul meu este sa studiati aceste legi si apoi sa incadrati faptele judecatorului in articolele de lege pe care le incalca.Astfel, le va fi mai greu si celor de la CSM sa va dea un raspuns in doi peri asa cum sunt obisnuiti pentru ca trebuie sa stiti ca:
"Corb la corb nu-si scoate ochii"
iar colegii de la CSM nu vor face altceva decat sa minimalizeze obiectiunea dumneavoastra.
Bine intemeiata plangerea le va de furca pentru un timp. Scrieti si la minister ,ca poate si noul ministru ia la cunostinta Dar nu sperati ca va rezolva situatia.
Multumesc pentru sustinere. In mod sigur, nu voi lasa lucrurile asa cum sunt. Daca nimeni nu actioneaza, nimic nu se va schimba. Voi uza de toate normele legale pentru a inlatura aceste metode ale abuzului. Am de gand sa invoc si disp. art. 723 Cod proc. civ. Este inadmisibil modul in care imi este incalcat dreptul de proprietate (detin titlu de proprietate din anul 2010 iar ultima sotie a tatalui meu nu-mi permite accesul in imobil). Mai mult, in momentul in care m-am deplasat la imobil (la convocarea expertului) am constatat faptul ca proprietarul imobilului alaturat a edificat o constructie pe hotar cu incalcarea dispozitiilor art. 612 - 613 Cod civil si a art. 24 din Hotararea nr. 525/1996 pentru aprobarea regulamentului general de urbanism. Am de gand (dupa ce se va solutiona cererea de recuzare a d-nei judecator cu termen abia peste o luna) sa formulez cerere in virtutea art. 239-241 Cod proc. civ. Mai mult, am de gand sa invoc tergiversarea solutionarii cererii de recuzare avand in vedere ca s-a dat termen de o luna de la formularea cererii.
Nu in ultimul rand, avand in vedere ca formulasem cu ceva ani in urma plangere prealabila conf. 320 Cod penal, cerere solutionata de procuror cu NUP si mentinuta de Prim - procuror (chiar daca avea titlul meu de proprietate), am formulat plangere la instanta conform 278 indice 1 Cod proc. penala.
Va doresc o zi minunata tuturor, iar in litigiile cere le aveti sa aveti parte de judecatori care respecta legile indiferent de calitatea partilor.