avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neclaritati obtinere servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neclaritati obtinere servitute

Buna,

As dori sa aflu parerea unor avocati in legatura cu un eventual proces pentru obtinerea dreptului de servitute. Situatia este urmatoarea:
[ link extern ]

Zonele A si B sunt drumuri de acces. In momentul de fata noi avem servitute doar in zonele albastre.

Sunt doua posibilitati pentru a ajunge in fata casei la garaj, cu masina. Fie sa solicitam servitute in instanta pentru zona A sau zona B, fie renuntam la o parte din terenul nostru (portocaliu) si trecem cu masina pe acolo. Individul are la coltul terenului nostru facute bariere improvizate, chiar in mijlocul drumului, ca sa ne determine sa ne simtim ca niste straini / hoti in gradina si in casa noastra. Asta este motivul pentru care am dori sa obtinem servitute, ca sa avem acces neingradit la proprietatea noastra.


As avea si cateva intrebari:
1. Dreptul de servitute se obtine intotdeauna cand este solicitat? Mai ales ca in situatia de fata ni se refuza din rea vointa, fara un motiv anume - altul decat ca nu vrem sa acceptam santajul.
2. Ce "daune" am putea plati proprietarului, daca solicitam acest drept de servitute, si il obtinem? Dar daca nu il obtinem? Mentionez ca in zona A nu e vorba de mai mult de 8 - 10 m patrati probabil.
3. Considerati ca are sens sa demaram acest proces?


Multumesc,
Andrei P.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
andreipotorac, utilizator
Cel mai recent răspuns: andreipotorac , utilizator 21:00, 3 Iunie 2012

Poate ne lamuriti care este regimul juridic al acelui colt de teren pe care vecinul a ridicat bariere.

Dupa cum arata desenul, nu aveti nicio sansa sa obtineti un drept de servitute.

Terenul dumneavoastra nu este un loc infundat. Aveti acces direct din drum la curtea dumneavoastra (chiar si numai prin zona de la coltul terenului - pe unde inteleg ca intrati cu autoturismul), ceea ce va impiedica sa solicitati un drept de trecere peste terenul vecinului. De fapt, nu va impiedica (in fata instantei puteti cere orice), dar impiedica instanta sa pronunte o solutie in favoarea dumneavoastra.

Sa va intreb altfel: de ce l-ar obliga instanta pe acel vecin sa-si greveze terenul cu un drept de trecere? Doar pentru faptul ca dumneavoastra vreti sa pastrati intact coltul propriei dumneavoastra gradini?

Altfel ar sta problema daca drumul actualmente blocat ar fi unul public. Dar, atata vreme cat el figureaza ca teren aflat in proprietatea exclusiva a vecinului, nu prea aveti ce face.
Sigur, terenul este proprietatea sa si a altui vecin. Cred ca in situatia asta cel mai bine este sa renuntam la coltul proprietatii noastre: [ link extern ]

Ce se intampla, daca acest individ, ne impiedica accesul chiar si acolo unde avem noi drept de servitute? Putem chema politia ori pe cineva de la primarie? Cand ajung utilaje la casa noastra, vine cu o masina si blocheaza drumul pe unde acestea au trecut, cautand scandal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare cale unica de acces catre imobil jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: parintii mei au cumparat un imobil (teren + casa batraneasca) care are ca[b] unica cale de ... (vezi toată discuția)
Drum de acces (servitute) - obligatoriu sau optional ? Stanescu Mihai Stanescu Mihai O proprietate de 3500 mp, care a apartinut inainte de 1989 proprietarului GAMA, a ajuns sa fie impartita astazi intre doi proprietari, astfel : - 1000 mp ... (vezi toată discuția)
Drum de acces, drepturi si obligatii rodica_mo rodica_mo Buna ziua, Mama mea si un unchi, detin doua terenuri pe un deal prin care alti vecini trec catre proprietatile lor. Accesul vecinilor a fost asigurat de ... (vezi toată discuția)