avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul este obligat sa acorde al doilea an fara ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul este obligat sa acorde al doilea an fara plata de concediu de crestere copil

Buna ziua,
Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Am citit legea indemnizatiei si am observat ca pot opta pentru varianta de 2 ani cu maxim 1200 lei si varianta de 1 an si maxim 3400 lei iar pentru al doilea an pot opta pentru concediu fara plata. Intrebarea mea este: Angajatorul are dreptul sa imi refuze pentru al doilea an concediul fara plata? Si o alta intrebare avand in vedere climatul economic in caz ca eu optez pentru varianta de 1 an si apoi constat ca va trebui sa imi prelungesc concediul pentru al doilea an fara plata iar compania la care lucrez intre timp a dat faliment sau a intrat in insolventa cine imi mai poate acorda dreptul pentru concediul fara plata?
Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:14, 28 Mai 2012
1. - Din OUG 1119/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art.2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si(2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
...
Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art.25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.


2. Asadar angajatorul este obligat sa va aprobe concediul fara plata altfel va putea fi sanctionat contraventional cu amenda.

3. Daca intre timp angajatorul a intrat in insolventa, in reorganizare judiciara, lichidatorul judiciar se va ocupa de toate formalitatile pentru dvs.
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere la munca din cic ohiki ohiki Buna ziua, am optat pentru a sta acasa cu copilul meu 2 ani!Am nascut in luna Mai 2012 deci se aplica legea ca tata sa stea acasa o luna cu copilul. Conform ... (vezi toată discuția)
Ccc si concedierea cca2123 cca2123 Buna ziua, pe aceasta tema doresc sa va intreb daca exista riscul de a fi concediata de la locul de munca in ipoteza ca aleg varianta de a sta 2 ani cu bebe ... (vezi toată discuția)
Modificare plafon indemnizatie ptr. concediu crestere copil Hellene04 Hellene04 Intrebare: imi puteti spune daca intr-adevar s-a modificat de la 1 ianuarie 2016 legislatia referitoare la plafonul de indemnizatie acordat pe perioada ... (vezi toată discuția)