avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume dupa casatorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume dupa casatorie

Buna ziua.
M-ar interesa daca exista posibilitatea schimbarii numelui dupa casatorie. Eu mi-am pastrat numele de 'fata' la oficierea casatoriei. Ulterior am aflat ca exista posibilitatea de a purta numele de familie al sotului impreuna cu al meu, in condittile in care el ramane doar cu al lui.
Acum as dori sa il preiau si pe al lui.
Este posibil, si daca da, care sunt pasii de urmat.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 14:10, 20 Iunie 2012
Puteti proceda la scimbarea numelui pe cale administrativa.
Mergeti la serviciul public comunitar de evidenta persoanelor, (la buletine) si solicitati informatii in acest sens.
Daca v-ati casatorit inainte de luna octombrie 2011 nu exista aceasta posibilitate ca unul dintre soti sa ramana pe numele sau iar celalalt sa le ia pe ambele reunite. Dar nu e nici o problema mergeti la starea civila de domiciliu si solicitati schimbarea numelui pe cale administrativa. La aparitia primului copil va fii necesar sa va deplasati impreuna cu sotul la starea civila pentru a declara ce nume doriti sa poarte copilul dvs.
Ordonanta 41 din 30 ianuarie 2003 (Ordonanta 41/2003)
privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice

[ link extern ]

CAPITOLUL II
Schimbarea numelui pe cale administrativa
Art 4
Urmeaza sa ma casatoresc in curand si vreau ca dupa casatorie sotia sa aibe numele de famile compus din numele meu plus numele ei iar eu sa mi-l pastrez doar pe al meu(ex. EA: Popescu-Georgesu iar EU doar Popescu) . Este posibil (legal) asa ceva? As dori un raspuns cat mai documentat intrucat as dori sa iau niste bilete de avion cu noile nume.Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
mariuspetrica, utilizator
Art. 282 din noul Cod Civil - Viitorii soți pot conveni să își păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un soț poate să își păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.
Pentru a calatori trebuie sa aiba pasaport sau carte de identitate pe noul nume.
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
yvk, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună seara, am o întrebare. părinții viitorului meu soț ... Ketyl12 Ketyl12 Bună seara, Am o întrebare. Părinții viitorului meu soț au ales să meargă înainte cu numele de familie reunite, prin urmare numele lui este pe ... (vezi toată discuția)
Nume de familie reunit in casatorie, care e procedura? Corsico89 Corsico89 Ce procedure exista pentru a reuni 2 nume de familie la casatorie? Se intampla inainte, dupa, e o formalitate in plus ce necesita acte in plus? Sa ... (vezi toată discuția)
Numele dupa casatorie ionela20 ionela20 Am vazut mai multe discutii pe tema asta si am si eu o intrebare- Cand te casatoresti poti lua intai numele de familie al baiatului si il pastrezi si pe al tau ... (vezi toată discuția)